Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Berlin i Pariz protiv vizne liberalizacije Kosova

pixabay.com

Berlin i Pariz protiv vizne liberalizacije Kosova

Postoji veliki strah da bi nakon liberalizacije moglo da dođe do masovnih zloupotreba zahteva za azil

Srbija
Izvor: Agencije

Nemačka i Francuska se protive viznoj liberalizaciji za građane Kosova, ali i Ukrajine i Gruzije, zbog opasnosti od povećanog dolaska azilanata, navodi prištinski list Zeri na današnjoj naslovnoj strani.

Prenoseći navode nemačkog lista Di Velt iz izvora bliskih nemačkoj vladi, Zeri piše da postoji veliki, opravdani strah da bi nakon liberalizacije viznog režima moglo da dodje do masovnih zloupotreba zahteva za azil.

Prema tom tekstu, ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezier rekao je da su Nemačka i Francuska zato insistirale da se uvede posebna klauzula koja predviđa da države članice EU mogu usporiti proces liberalizacije viznog režima za bilo koju zemlju.

Savetnik premijera Kosova Faton Abdulah potvrdio je da postoji zabrinutost pojedinih zemalja EU u pogledu vizne liberalizacije za Kosovo, zbog velikog broja azilanata.

Međutim, prema njegovim rečima, ne postoji prostor za razgovor o neuspehu procesa vizne liberalizacije.

Ukidanje viza za Kosovo usporeno je uprkos preporuci Evropske komisije da se liberalizuje vižni režim s Kosovom, Ukrajom, Gruzijom i Turskom.

Zeri je prošle nedelje pisao da Evropski parlament i Savet ministara EU odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo neće doneti pre jeseni.

Pozivajući se na neimenovane izvore u Briselu, Zeri je tada naveo da je na odlaganje rasprave o viznoj liberalizaciji za građane Kosova uticalo suspendovanje odluke o ukidanju viza turskim građanima.