Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
BESPLATNI PREGLEDI u zdravstvenim ustanovama širom Srbije

Foto: pixabay.com

BESPLATNI PREGLEDI u zdravstvenim ustanovama širom Srbije

Od osam do 16 časova, vrata za sve pacijente, pa i one bez zdravstvene knjižice, biće otvorena u više od 120 zdravstvenih ustanova širom zemlje.

Srbija
Izvor: RTS

Ovo je drugi put da Ministarstvo zdravlja nedeljom organizuje besplatne preventivne preglede, a najavljuju da će Srbija makar jednom mesečno biti jedna velika ordinacija kako bi građani proverili zdravstveno stanje.

Građani širom Srbije danas će imati priliku da obave besplatne, preventivne preglede u okviru nastavka akcije čiji je cilj rana dijagnostika i promocija prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju, a koju sprovodi Ministarstvo zdravlja.

Pregledi će se obavljati od osam do 16 sati, a svi građani, i oni koji nemaju zdravstveno osiguranje, moći će da bez zakazivanja termina urade ultrazvuk abdomena i PSA, odnosno specifični antigen prostate koji otkriva tumorske promene, i obave ginekološke preglede.

Pored toga, pojedine zdravstvene ustanove koje za to imaju mogućnosti, obavljaće i EKG preglede, kao i merenje nivoa šećera u krvi i merenje krvnog pritiska.

"Dođite da proverite zdravlje, apelujem ne moraju svi odmah u osam da se ne prave gužve", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U akciju besplatnih preventivnih pregleda u u Nišu uključio se i Dom zdravlja. Pregledi su podeljeni – u Kliničkom centru rade se urološki i gastroenterološki pregledi, u Domu zdravlja ginekološki opšti prgled, Papanikolau test i po potrebi ultrazvuk i kolposkopija, takođe i edukacija za samopregled dojke.

Detaljan raspored zdravstvenih ustanova je objavljen na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja.