Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
BEZUMNO VELIČANJE FAŠISTIČKE TVOREVINE: Misa u Zagrebu za generale NDH!

U ovoj bazilici će se moliti za oficire vojske NDH

BEZUMNO VELIČANJE FAŠISTIČKE TVOREVINE: Misa u Zagrebu za generale NDH!

Sutra popodne služiće se misa zadušnica za 35 oficira fašističke vojske Nezavisne države Hrvatske.

Srbija
Izvor: Tanjug, Indeks.hr, Nova borba

Misa zadušnica za 35 hrvatskih "mučenika, visokih časnika, generala i pukovnika Hrvatske vojske NDH" služiće se sutra od 17 časova u zagrebačkoj bazilici Srca Isusova.

Ta misa se služi u čast visokih "časnika" koji su u jesen 1945. pogubljeni kao ratni zločinci.

"Misa se ne spominje na internetskoj stranici župe, a odgovor na telefonske pozive nije bilo moguće dobiti", javlja zagrebački portal "Indeks.hr".

"Antifašistički Vjesnik" saznaje ko su neki od spomenutih ustaških časnika za koje je zakazana misa i navodi da se među njima nalazi i ustaški general Antun Nardeli, koji je bio zapovednik te fašitičke vojske za istočnu Bosnu, za koga je zabeleženo da je izdao naređenje svojim vojnicima: "Sve što hoda na dve noge ubijte, a sve što hoda na četiri noge dovedite."

Za Nardeli je poznato da je kasnije bio jedan od ustaških zapovednika u napadima na Petrovu goru (Banija), gde je oko 1800 ljudi uhvaćeno i odvedeno u koncentracione logore, odakle se više nikada nisu vratili kućama.

Među oficirima za koje će se sutra moliti u zagrbačkoj bazilici Srca Isusova su i Josip Šolc, Artur Gustović i Mirko Gregorić, koji su bili zapovednici u ofanzivi na Kozaru, kada je proteran veliki broj bosanskih Srba u logore NDH-a, a oni koji su tada izvukli živu glavu, bili su u višemesečnim zbegovima.

Pored njih, tu je i ime generala Tomislava Sertića koji je predvodio ekspedicije sa primarnim ciljem uništenja srpskog civilnog stanovništva u Lici.