Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
BIA LOVI DŽIHADISTE "SAMOTNJAKE" po Srbiji?

Foto: gazeta.ru

BIA LOVI DŽIHADISTE "SAMOTNJAKE" po Srbiji?

Sve države u regionu pojačale su oprez jer se DAEŠ u Siriji raspao. Naše bezbednosne službe „love“ ekstremiste, tzv. vukove samotnjake.

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Kako pišu „Večernje novosti“, ekstremista I. D. (35) iz Beograda, koji je 2016. godine prešao u islam, uhapšen je pod sumnjom da se spremao da izvrši teroristički napad u Srbiji. On nije direktno povezan sa DAEŠ-om.

Kako se navodi, on je pod lupu BIA i MUP-a došao jer je putem društvenih mreža pokušavao da se priključi osobama čije delovanje je bezbednosnim službama odavno sumnjivo zbog terorizma. Kod I. D. je nađeno mnogo toga „zanimljivog“: skice i beleške kad, kako i gde je najbolje organizovati teroristički napad kako bi bilo što više civilnih žrtava, recepti za različite eksplozivne naprave…

Izvori navode da je reč o psihički labilnoj osobi, izolovanoj od strane društva, koja je pokušavala putem društvenih mreža da se poveže sa džihadistima.

Iako nije direktno povezan s DAEŠ-om, njegovo privođenje je klasičan preventivni rad, navode izvori „Novosti“ i dodaju da je otkrivanje takvih slučajeva, takozvanih vukova samotnjaka, itekako značajno jer upravo takvi izolovani borci u poslednje vreme predstavljaju veću opasnost od već poznatih terorista.

Oni često deluju samostalno i u većini zemalja uspevaju da se provuku ispod radara bezbednosnih službi. „Novosti“ još navode i da su sve službe u regionu pojačale svoju opreznost jer su nakon što je DAEŠ počeo da se raspada u Siriji, džihadisti najavili povratak svojih boraca na prostore sa kojih dolaze.

Zna se da se iz Srbije DAEŠ-u priključilo tridesetak osoba, dok ih je iz BiH otišlo preko stotinu.

Takođe, kao regrutni centar najčešće se pominje Kosovo, odakle je u borce DAEŠ-a otišlo nekoliko desetina ljudi, gde su stekli imidž „izuzetno surovih ratnika“.