Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
BiH da sprovede istragu zbog pucnjave i paljenja srpske zastave

Foto: Nezavisne novine

BiH da sprovede istragu zbog pucnjave i paljenja srpske zastave

Vulin traži istragu, Dodik kaže da je paljenje zastave poziv na terorizam.

Srbija
Izvor: NB, N1

Na video snimku objavljenom na društvenim mrežama na kom se vidi kako islamisti pale srpsku zastavu u BiH oštro su reagovali Aleksandar Vulin i Milorad Dodik.

Foto: Tanjug

Vulin je kazao da očekuje da BiH sprovede istragu o događaju prikazanom na snimku.

Srbija očekuje od BiH da u najkraćem roku sprovede istragu o spaljivanju srpske zastave, a u suprotnom to će učiniti nadležne službe Srbije, rekao je srpski ministar rada Aleksandar Vulin.

On kaže da spaljivanje srpske zastave, uz pevanje terorističkih pesama, predstavlja nečuvenu provokaciju i uvredu.

Vulin je rekao da od nadležnih u BiH očekuje da sprovedu istragu i da izveste Srbiju o tome da li se taj incident dogodio u BiH, ko je odgovoran i koji su dalji koraci prema ljudima koji otvoreno propagiraju mržnju prema Srbima i Srbiji.

"Ukoliko to ne urade, mogu biti potpuno sigurni da će nadležne službe Srbije učiniti sve da do istine dođemo", rekao je Vulin.


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je paljenje srpskih zastava, promocija ISIS-a i poziv na terorizam u momentu kada se širom Evrope događaju teroristički napadi, jasan znak da je BiH država opasnog življenja i da kao takva nije poželjna ni za jedan narod, pogotovu ne za Srbe.

Dodik je podsetio da vlast RS-a već godinama ukazuje "da nema budućnosti u BiH, zajednici koja predstavlja pripremni poligon za teroriste koji deluju širom Evrope i sveta i u kojoj se slobodno promoviše terorizam".

Foto: snsd.org

"Srbi neće da žive u zajednici u kojoj caruje radikalni islam, u kojoj se pale srpske zastave uz pretnje i pucnjavu iz pušaka, u kojoj se vezuju zastave ISIS-a i ratne zastave takozvane vojske BiH, a u kojoj se sve to gura pod tepih", naglasio je Dodik.

Predsednik RS-a naveo je da je BiH danas najveći evropski izvoznik boraca u ISIS po glavi stanovnika, ocenivši da je to opasnost koja se u zajednici zvanoj BiH prećutkuje, a sva energija usmerava se na napade na Republiku Srpsku i pokušaj njene razgradnje.

"Ne ugrožava Republika Srpska evropski put BiH, kako to u javnosti zamenom teza želi da predstavi političko Sarajevo, već radikalni islamisti i njihove pristalice inkorporirane u samu vlast i obaveštajne službe u BiH, koji pokušavaju da destabilizuju i BiH, ali i celi region, pa i svet", istakao je Dodik.