Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
BITI ILI NE BITI faktor mira i stabilnosti u regionu

Glasački listić Foto: Al Jazeera

BITI ILI NE BITI faktor mira i stabilnosti u regionu

"Sutrašnji sastanak treba posmatrati kao jedan oblik srpskog jedinstva da sve važnije teme za naš narod raspravljaju izabrani politički predstavnici sa obe strane Drine", rekao je profesor iz Banjaluke Aleksandar Vranješ.​

Srbija
Autor: NB

Predsednik Nikolić i premijer Vučić će se sutra sastati sa liderima Srba u BiH i Republici Srpskoj, kako bi se razgovaralo o stavu Saveta za implementaciju mira u BiH (PIK) protiv održavanja referenduma u RS, situaciji uopšte, ali i o daljim koracima, saopštio je juče ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić i Stefanović: Stabilnost Srbije nije ugrožena

Dačić je rekao da se preduzimaju mere za zaštitu nacionalnih i državnih interesa, tako da građani mogu da budu spokojni da neće biti ugrožena bezbednost u zemlji, a izrazio je nadu, i u regionu.

Sa tom izjavom se složio i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović koji je rekao da uprkos tenzijama u BiH povodom najavljenog referenduma u RS, stabilnost naše zemlje nije ugrožena.

“Srbija želi da pokaže da ima aktivnu ulogu u procesu održavanja stabilnosti u regionu”, ocenio je Stefanović.

“Neće biti prekrajanja geografske karte”

Londonski analitičar Timoti Eš je povodom situacije u BiH povodom referenduma izjavio da su svi scenariji mogući, te da će Srbija imati važnu ulogu u ovoj odluci.

On je dodao da je premijer Vučić rad da igra evropsku politiku u ovom momentu.

Po rečima njegovog srpskog kolege, analitičara Dragomira Anđelkovića, jako je teško govoriti o evropskoj politici po bilo kom pitanju u okolnostima kad je Evropska unija dubinski podeljena.

“Oni (Evropska unija) ne mogu da se dogovore oko zajedničke politike o migrantskoj krizi, a kamoli oko Bosne i Hercegovine. Šta će Vučić uraditi, kako će se opredeliti, to će pre biti rezultat sagledavanja da li se isplati da uđe u konfrontaciju, s obzirom da su pritisci preveliki, a ne nekakve apstraktne evropske politike. Mislim da je u velikoj meri ta Ešova izjava plod manipulacije”, rekao je Anđelković.

Prema njegovom mišljenju, sastanak premijera i predsednika Srbije sa predstavnicima Srba iz BiH će rezultirati zajedničkim stavom i neće biti nikakvih pritisaka da se novonastala situacija reši na način koji odgovara samo Srbiji.

“Ne verujem da je sastanak organizovan s namerom da se vrši pritisak na Banjaluku, već da se zajednički donese odluka. Pa ako je odluka da se zajednički istraje na referendumu, da onda to bude nešto što će biti plod zajedničkog konsenzusa. Ipak, ako postoje jaki razlozi da se referendum odlaže, da i to bude zajednička odluka”, tumači za naš portal Anđelković.

Kada je reč o odluci koju je saopštio Savet za implementaciju mira, Anđelković kaže da joj ne treba davati puni legitimitet, jer je ta odluka ograničena time što je Rusija imala izdvojeno mišljenje.

Pitanje Saveta se može sagledati kroz drugačiju prizmu, pa tako profesor sa Fakulteta političkih nauka iz Banjaluke Aleksandar Vranješ u izjavi za Novu borbu postavlja pitanje zašto Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma nije član PIK-a, a na primer Kanada, Japan i Turska, koji nisu potpisali Dejtonski sporazum, jesu.

Njegov kolega Miloš Šolaja za Sputnjik kaže da je Savet za implementaciju mira (PIK) pokazao da je vreme međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini prošlo.

„Ipak, neće biti prekrajanja geografske karte BiH“, zaključuje Šolaja.