Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Bivši radikali NAPLAĆUJU 20 MILIONA DINARA od Skupštine

Skupština Srbije/ Foto: Tanjug

Bivši radikali NAPLAĆUJU 20 MILIONA DINARA od Skupštine

Prvi osnovni sud doneo presude u korist bivših poslanika SRS protiv zakonodavnog doma. Parlamentarci tražili nadoknadu za ukinute dnevnice i regres

Srbija
Izvor: novosti.rs

Narodna skupština dužna je da isplati bivšim poslanicima radikala oko 20 miliona dinara na ime dnevnica i regresa koji su ukinuti 2009. godine!

Ovo je rezultat presuda Prvog osnovnog suda koji je doneo istovetni zaključak na osnovu tužbi nekadašnjih parlamentaraca protiv zakonodavnog doma: odluka Administrativnog odbora da poslanicima ukine dnevnice za dolazak na sednice, kao i regres, nije u skladu sa Zakonom o Narodnoj skupštini.

Pravni tim "doma poslanika" se žalio i sada se čeka stav Apelacionog suda, kao poslednje instance.

Inače, dvadeset radikala presavilo je tabak i zahtevalo da im se nadoknade dnevnice i regres, za period od aprila 2009. do maja 2012. godine. U zavisnosti od toga koliko su bili redovni na zasedanjima, pojedinačno su tražili od oko 600.000 do milion dinara za dnevnice, plus po 100.000 na ime regresa.

Radikalka Dušanka Plećević kaže za "Novosti" da je prvobitna odluka Prvog osnovnog suda bila da parlament mora da im nadoknadi samo regres, a ne i dnevnice.

- Onda smo se žalili i Apelacioni sud je oborio presude, vratio slučaj i objasnio da nismo tražili samo regres nego i dnevnice. Na osnovu toga doneta je i prva preinačena odluka da parlament treba da nam isplati sve što smo tražili, a po ugledu na ovu donete su i sve ostale presude - objašnjava Plećevićeva. - Očekujem da će Apelacioni sud potvrditi odluku suda i da ćemo dobiti novac.

Ukoliko parlament izgubi slučaj, moraće da plati i troškove suđenja.

Inače, tužbe protiv Skupštine podneli su i Gordana Pop Lazić, Lidija Vukićević, Momčilo Duvnjak, Milorad Krstin, Vlada Milojković, Zoran Popović, Slađan Mijaljević, Mirko Munjić, Milan Škrbić, Sulejman Spaho, Milorad Buha, Vitomir Plužarević, Radica Jocić, Bojan Mladenović, Lidija Dimitrijević, Tomislav Ljubenović, Milovan Radovanović, Dušan Marić, Dragan Aćimović i Milan Veselinović.

PROVERA KARTICA

Tokom postupka bilo je raznih veštačenja o kolikoj sumi novca za dnevnice se tačno radi. U jednom trenutku, parlament je kao "keca iz rukava" izvukao to da je uvedeno elektronsko prijavljivanje, pa su pokušali da ospore da li su i oni koji su se upisali da su došli, a nisu ubacili karticu u sistem, imali pravo na dnevnice. Apelacioni sud daće odgovor i na ovo pitanje.