Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Bivši zamenik šefa CIA za Balkan: Menjaće se granice na Balkanu

CIA logo

Bivši zamenik šefa CIA za Balkan: Menjaće se granice na Balkanu

Mejer ističe da je trenutno najopasnije mesto na Balkanu Makedonija.

Srbija
Izvor: Večernje novosti, Agencije

Bivši zamenik šefa CIA za Balkan Stiven Mejer smatra da će Republika Srpska opstati, kao i da su velike šanse da će se granice na Balkanu menjati.

Po njegovom sudu, koji je izneo u intevrjuu za "Večernje novosti", menjaće se granice na Kosovu, ali i u BiH i u Makedoniji.

Mejer ističe da je trenutno najopasnije mesto na Balkanu Makedonija. On to objašnjava nesuglasicama među samim pravoslavcima u toj zemlji, kao i tradicionalno napetim odnosima između makedonskih Albanaca i pravoslavaca.

Na pitanje o opstanku Republike Srpske, kazao da je po njemu "samo pitanje u kojoj formi" će ona opstati.

"I u budućnosti nas očekuje situacija sa dva entiteta i veoma labavim dogovorom između njih. Sve odluke će se donositi na nivou entiteta. BiH je fiktivna država, država samo na mapi", ocenio je Mejer.

Odgovarajući na pitanje o tome da li postoji podrška SAD izmeni Dejtonskog sporazuma i ojačavanju centralne vlasti u BiH, Mejer navodi da je "opšti zaključak da Bela kuća podržava bosanske muslimane" i da je američka ambasada u Sarajevu "oduvek insistirala na kreiranju jedinstvene države".

Povodom obeležavanja 21. godišnjice "Oluje" u Hrvatskoj, Mejer je, upitan "zašto su SAD dozvolile etničko čišćenje Srba u Hrvatskoj i zašto niko nije kažnjen za to", odgovorio da je američka vlada upozorila hrvatske vlasti da bi trebalo da se zaustave "kada su bili na pola puta od napada".

"Postoje mnogi ljudi na Zapadu koji tvrde da to nije etničko čišćenje, što je smešno, jer to upravo i jeste", rekao je Mejer.

U vezi sa radom Haškog tribunala, on je kazao da misli da "u Hagu ima previše Srba", a za američku politiku na Kosovu i Metohiji je naveo da se "nije menjala od 1999".

"To znači da administracija smatra da bi Kosovo trebalo da bude priznato kao nezavisna država. Naravno da to nije jednostavno za Srbe, pa je problem Kosova postao veoma komplikovan za srpsku vladu", rekao je Mejer i dodao da je NATO bombardovanje SRJ "moglo da se izbegne".

Mejer se osvrnuo i na "uticaj vehabizma na Kosovu", kazavši da je "posebna opasnost i veza između organizovanog kriminala i terorizma".