Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Blic: Kamaraš napravio haos u Železari

N1 printscreen

Blic: Kamaraš napravio haos u Železari

Ostvario je gubitke, nije ulagao u obrtna sredstva, niti je on našao kupca za Železaru, već Vlada Srbije, istakao je neimenovani sagovornik iz Vlade za "Blic"

Srbija
Izvor: Blic

Vlada Srbije planirala je da raskine ugovor sa „HPK inženjeringom" i da Kinezi nisu reuzeli Železaru u Smederevu, jer donedavni prvi čovek srpske čeličane Peter Kamaraš nije ispunio većinu ugovornih obaveza, piše Blic.

Pozivajući se na svoje izvore, list piše da je Kamaraš prekršio više klauzula ugovora i da će čitavo poslovanje u periodu njegovog rukovođenja biti preispitano.

- Obećao je profit, ostvario gubitke, trebalo je da nađe kupca, a nije, to je uradila Vlada. Imao je obavezu da ulaže u obrtna sredstva, a nije. Umesto da daje, on je novac uzimao jer je njegova firma 'Pikaro iz Košica bila i kupac i dobavljač sirovina, čime je zaradila veliki novac - navodi za Blic neimenovani sagovornik iz Vlade Srbije.

On navodi i da je Kamaraš novac zaradio na fiktivno sklopljenim ugovorima o angažovanju tima od 35 ljudi, a radila je samo nekolicina njegovih rođaka i prijatelja. "Tako je uhlebio Ričarda Romana, zeta ali i pastorka Pavola Vrhovinskog, koji je bio finansijski direktor. Umesto tih imaginarnih ljudi, sve poslove radili su ljudi iz Železare za 100 puta manju zaradu", objašnjava sagovornik Blica.

Kamaraš je,naime, juče uputio otvoreno pismo javnosti u kojem tvrdi suprotno.

- Uprava Železare nije mogla da potpiše nijedan ugovor bez saglasnosti kontrolora, KPMG i Vlade Srbije. Vlada i resorni ministar Željko Sertić imali su kontrolu nad Železarom, ali nijednom nisu reagovali. Ako nešto nije valjalo, ministar je trebalo da nam uputi pismo upozorenja ako, primera radi, nismo ispunili obavezu oko obrtnog kapitala - naveo je Kamarš.

A što se tiče gubitaka, kaže, da su oni vezani za loše poslovanje u prva tri meseca prošle godine kada je Železarom rukovodio Bojan Bojković.

Iz Ministarstva privrede su odgovorili da su to neosnovane optužbe.

- Ovo nije prvi pokušaj zamene teza gospodina Kamaraša. On pokušava da pred poslovnim krugovima, domaćom i međunarodnom javnošću skine sa sebe odgovornost za raskid ugovora za upravljanje Železarom. Ministarstvo ima obavezu da štiti ekonomske interese Srbije i njenih građana - navode iz Ministarstva privrede. Oglasio se i Bojan Bojković, član NO, koji ironično Kamaraša naziva „velikim mesijom u poslovnom svetu“.

- Vi ste onaj, gospodine Kamaraš, koji treba da odgovori zašto niste ispunili svoje ugovorne obaveze, zašto i kako ste zloupotrebljavali Nadzorni odbor, po kojoj ceni ste nabavljali sirovine u Ukrajini i prodavali Železari, zašto je Železara bila primorana da ima samo jednog kupca i dobavljača tokom vaše „vladavine“ - vašu firmu „Picaro“ - naveo je Bojković.

Kompanija KPMG, jedna od onih koju je Kamaraš optužio, saopštila je da njihova praksa nije da javno odgovaraju na iznesene kvalifikacije, čak ni kad su one neistinite.