Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Blic obmanuo čitaoce! Nova borba prenosi demanti SPC u Švajcarskoj

www.pravoslavnacrkva.ch

Blic obmanuo čitaoce! Nova borba prenosi demanti SPC u Švajcarskoj

U Švajcarskoj su sve pravoslavne crkve organizovane kao udruženja građana (Verein). Budući da naša crkva ima status religiozne zajednice u Švajcarskoj, ona je na osnovu Zakona o porezu, član 171a, oslobođena plaćanja istog.

Srbija
Autor: www.spc.rs

Povodom teksta "Srpska crkva utajila porez u Švajcarskoj" koji je Slađana Vukašinović objavila u dnevnom listu Blic, 12. maja 2016, oglasila se Srpska pravoslavna opština Cirih. Novinari našeg portala su proučili tekstove, demanti i dostupnu dokumentaciju, i jedini logičan zaključak je da se Blic teško oglušio o pravila novinarske etike.

Nova borba prenosi demanti Srpske pravoslavne crkvene opštine Cirih u celosti i bez redakcijskih izmena.

1. Srpska Pravoslavna Crkva u Švajcarskoj nikada nije bila državno priznata (nije imala status crkve), nego je od svog osnivanja 1969. godine pa do danas imala status udruženja građana (Verein), što se može videti iz Statuta naše Crkvene opštine iz 1969. godine.

2. Današnje statute koje koriste sve Crkvene opštine u Švajcarskoj napravila je SPC u Švajcarskoj, u saradnji sa Saveznom vladom Švajcarske i predstavnicima državnih crkava (Landeskirchen).

3. Na osnivačkoj skupštini naše Srpske Pravoslavne crkvene opštine Cirih, dana 26. februara 2016. godine, (ujedinjenje dve Crkvene opštine u jednu krovnu organizaciju) protinica Helena Todorović (supruga penzionisanog protojereja Draška Todorovića; a koji se u tekstu Blica pominje), izjavila je nakon pregleda predloženog statuta, pred prisutnima na skupštini, da se radi o statutima koje je tada uradila Savezna vlada (ova izjava zabeležena je u zapisniku Crkvene opštine Svete Trojice sa gore pomenute skupštine).

4. Crkvena opština Svete Trojice je 2001/2002 godine pokušala da dobije državno priznanje u kantonu Cirih, ali je na referendumu ovaj zahtev odbijen. Sve pravoslavne crkve u Švajcarskoj pokrenule su postupak za državno priznanje koje je u toku.

5. U Švajcarskoj su sve pravoslavne crkve organizovane kao udruženja građana (Verein). Budući da naša crkva ima status religiozne zajednice u Švajcarskoj, ona je na osnovu Zakona o porezu, član 171a, oslobođena plaćanja istog.

6. Naš Preosvećeni vladika Andrej nije niti smenio niti postavio bilo koga u Švajcarskoj, budući da takva ovlašćenja ni nema. Za to su zaduženi ISKLjUČIVO upravni odbori naših Crkvenih opština u Švajcarskoj. Pomenuti u tekstu Blica, gospodin Milutin Šćepanović, bivši predsednik Crkvene opštine Svete Trojice, lično je doneo odluku i pismeno podneo ostavku. Na vandrednoj godišnjoj skupštini 8. septembra 2015. ova odluka je prihvaćena.

7. Ne postoji nikakva „grupa poslušnika” koja zloupotrebljava pečat naše Crkvene opštine, sa ciljem da uzme bankovne račune. Postoji legalno, na Skupštini kao vrhovnom organu jednog udruženja građana, izabrana Uprava, koja je na legalan način preuzela sve bankovne račune na kojima je od 1969. godine pa do 8. septembra 2015. godine bilo 18'554.75 švajcarskih franaka. Pored tih pomenutih sredstava nasledili smo dug Crkvene opštine od preko 120.000 švajcarskih franaka.

Da bismo pojasnili, potrebno je napomenuti da je sav novac koji je naš narod više decenija davao Crkvenoj opštini, prebacivan na račun Legata, koji je osnovala nekadašnja uprava, uz saglasnost, ili bez saglasnosti tadašnje Skupštine. Volšebno ili ne, u Upravi Legata danas nema niti jednog člana Crkvene opštine, ali su zato članovi iste upravo gospodin Todorović i njegova supruga, koji svojim potpisima upravljaju tim istim milionima koji se u tekstu pominju.

8. Shodno navodima, ne radi se ni o kakvim finansijskim nepravilnostima, nego o širenju neistina i dezinformacija na štetu prvenstveno naše Svete crkve, našeg poštovanog Episkopa Andreja, našeg sveštenstva i vernog naroda. Narod se uverio u rad naših Crkvenih opština, što potvrđuju puni hramovi na nedeljnim i prazničnim bogosluženjima.

9. Na našu veliku žalost moramo da konstatujemo da uprkos naporima i pokušajima da se uspostavi kontakt sa protojerejem Draškom Todorovićem, Visokopreosvećenog Mitropolita, gospodina Amfilohija (Radovića) 2009. godine, Preosvećenog Episkopa bačkog, gospodina Irineja (Bulovića) polovinom juna 2012. godine i nadležnog Episkopa, gospodina Andreja (Ćilerdžića), od njegove hirotonije pa do danas, nisu urodili plodom.

10. Izuzetno smo iznenađeni radom novinarke Blica, kao i uredničkom politikom lista. Naime, nama je jasno da morate da prodate tiraž, ali takođe postoji i nešto što se zove profesionalna etika. Kada pišete o nekoj temi, najmanje što možete da uradite je da se informišete o istoj. Konkretno, pre nego što ste bilo šta objavili, mogli ste barem da proverite rad Crkvenih organizacija u Švajcarskoj. Jednim klikom, to bi vas koštalo 5 minuta vremena. Nas o temi koja je pisana u Blicu niko nije kontaktirao, a naša iskustva sa švajcarskim medijima potpuno su drugačija. Sedište SPC u Cirihu nije hram koji je prikazan u Blicu, nego je hram Svete Trojice u Cirihu. Toliko o vašoj profesionalnosti. Prinuđeni smo da protesnu notu uputimo vlasnicima Blica koji se nalaze nedaleko od nas u Cirihu. Verujemo da oni vrlo dobro poznaju situaciju u vezi sa manjinskim crkvenim organizacijama i sigurno im neće biti drago što su izlošeni ovakvoj blamaži, uzrokovanoj čistim neznanjem i neprofesionalnošću svoje kćerke kompanije.

11. Mišljenja smo da nije slučajnost što se članak u Blicu pojavio upravo dva dana pred Sveti Arhijerejski Sabor.

Iz Kancelarije Srpske pravoslavne crkvene opštine Cirih, na dan Svetog Vasilija ostroškog i tvrdoškog, 2016. leta Gospodnjeg