Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Bogaroški (LSV) o koaliciji sa SNS

Foto: NB

Bogaroški (LSV) o koaliciji sa SNS

Ukoliko usledi Vučićev poziv, nije isključeno da budemo deo vlasti

Srbija
Autor: Nova borba

Nakon održane konstitutivne sednice pokrajinskog parlamenta i pokušaja konstituisanja republičke skupštine, građani Srbije i dalje ne znaju kakav će biti sastav Vlade Srbije i pokrajinske vlade. Sigurno je da će Aleksandar Vučić biti ponovo premijer, i da će SVM na oba pomenuta nivoa biti partner SNS-u. SPS, LDP i LSV nisu sigurni činioci vlasti.

Nakon neuspelog pokušaja konstituisanja Skupštine Srbije, javnost i dalje nije upoznata sa detaljima formiranja Vlade, odnosno, još se ne zna ko će zajedno sa SNS-om i SVM-om biti činilac vlasti na republičkom i pokrajinskom nivou. LSV je jedna od stranaka koja se pominjala kao potencijalni partner naprednjaka i stranke Ištvana Pastora.

„Sve zavisi od toga da li će naša stranka dobiti poziv za razgovore o učešću u republčkoj i pokrajinskoj vladi. Ako buemo pozvani, unutar LSV-a ćemo odlučiti šta ćemo raditi“, rekao je šef poslanikčke grupe LSV Branislav Bogaroški – Zelena stranka u Skupštini APV za Novu borbu.

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine bila su uzdržani prilikom izbora Ištvana Pastora na mesto predsednika pokrajinske skupštine i to je dodatno podgrejalo sumnju javnosti da LSV i dalje nije siguran u svoje buduće korake.

„To je politička funkcija, mi nismo konsultivani u vezi sa izborom Ištvana Pastora na mesto kandidata za predsedk Skupštine APV, i zbog toga smo bili uzdržani“, rekao je Bogaroški.

On je istakao da svi u LSV cene Ištvana Pastora, njihovog dugogodišnjeg političkog partnera, ali da je odluka da njegova poslanička grupa bude uzdržana pri postavljanju Pastora za skupštinskog predsednika APV jedini razumljiv potez.

„Moj stav, i pretpostavljam, stav svih u LSV-u, jeste da predsednik SVM-a kao čovek sigurno zaslužuje neku vrstu podrške, ali ovde raspravljamo o političkom izboru“, navodi Bogaroški.

Na prekjuče održanoj sednici Skupštine Srbije, koja je trebala imati konstitutivni karakter, odbornici LSV-a oformili su samostalnu poslaničku grupu, bez obzira što su na parlamentarne izbore išli u koaliciji sa LDP-om i SDS-om. Branislav Bogaroški smatra da tu nema ničeg nelogičnog.

„U startu je bio takav dogovor, a i prošli put je bio takav dogovor sa SDS-om. 2014. godine smo izašli na izbore sa Socijdemokratskom strankom, a koalicini sporazum je u startu predviđao izlaženje, odnosno osnivanje posebnih poslaničkih grupa. Ne vidim da je tu bilo šta sporno“, kazao je Bogaroški za naš portal.

Vrh SDS-a je ranije rekao da nije spreman ni na kakve pregovore o formiranju nove vlade, a Čeda Jovanović je juče izjavio da će LDP otići na razgovor sa mandatarom. Od LSV-a u republičkom parlamentu znamo, prema izjavama predsednika te stranke Nenada Čanka, da će LSV glasati protiv postavljanja Maje Gojković, koju je predložila SNS, na mesto predsednice skupštine.

Na pitanje da li će LSV pregovarati i o učešću u formiranju većine u gradskoj skupštini Novog Sada, Bogroški je još jednom ponovio da će sve razmotriti unutar stranke, ako do poziva dođe, ali i da ne isključuje mogućnost ulaska u vlast na sva tri nivoa, odnosno u republici, pokrajini i u Gradu Novom Sadu.