Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Bolnica dala u zakup mrtvačnicu, naplaćuju iznošenje pokojnika iz sobe

Ilustracija/ Foto: pixabay.com

Bolnica dala u zakup mrtvačnicu, naplaćuju iznošenje pokojnika iz sobe

Pančevačka bolnica dala je u zakup na pet godina mrtvačnicu privatnom pogrebniku.

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Put pokojnika preminulog u pančevačkoj bolnici od bolničke sobe do mrtvačnice, dug tri sprata ili nekoliko desetina metara, košta 2.130 dinara. Ako se tome doda kupanje, oblačenje, dvodnevni boravak u hladnjači, prenos u pogrebno vozilo cena je 11.630 dinara. Od pre mesec dana, taj posao u ovoj bolnici dobilo je Pogrebno preduzeće "Konkordija", koje je, prema tvrdnjama rukovodstava, imalo najpovoljniju ponudu na javnom tenderu za zakup prostora i obavljanja ovog posla.

Novostima se javio čitalac koji je bio šokiran videvši račun, koji mu je uručen kada je došao da preuzme telo majke koja je umrla u bolnici. Jedna od stavki bila je prenos pokojnika sa odeljenja u mrtvačnicu koja je u okviru bolnice, a tela se prevoze kolicima i liftom. Posebno ga je revoltirala cena za oblačenje pokojnika od 3.980 dinara, dok kupanje košta 2.398 dinara.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi kažu da niko ne uslovljava rodbinu i da oni mogu sami da angažuju pogrebnike. Prema rečima dr Nebojše Tasića, direktora bolnice u Pančevu, raspisan je javni tender i posle dva neuspela pokušaja, sklopljen je ugovor o zakupu sa preduzećem "Konkordija" na period od pet godina, jer je njihova ponuda bila najpovoljnija. Posle isteka ugovora, sva oprema, koja je nova, ostaje bolnici.

- Morali smo ovo da uradimo, jer opremanje i postupanje sa pokojnikom nije deo paketa obaveznog zdravstvenog osiguranja RFZO. Telo pokojnika ostaje dva sata na odeljenju, a lekar koji je konstatovao smrt dužan je da odmah obavesti rodbinu o smrti i pita da li žele da koristi usluge "Konkordije" ili angažuje drugog pogrebnika. Nema nikakvog uslovljavanja, rodbina može da preuzme telo i preda ga pogrebniku kojeg je angažovala. Ne može se dogoditi da telo bude preneto u mrtvačnicu bolnice, a da rodbina nije dala saglasnost - objašnjava dr Tasić.

Direktor preduzeća "Konkordija" Siniša Mandić kaže za ovaj list da je u adaptiranje mrtvačnice i novu hladnjaču sa 20 mesta uložio 40.000 evra i da plaća mesečni zakup bolnici. Na pitanje zašto se naplaćuje prenos pokojnika sa odeljenja do mrtvačnice i šta tu košta 1.290 dinara, Mandić je odgovorio da "bolnica ima više zgrada i da četiri radnika nose telo na rukama". Ipak, novinari nisu dobili odgovor na pitanje zašto se naplaćuje prijem u hladnjaču i zašto je cena oblačenja pokojnika skoro 4.000 dinara.