Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
BORBA SA VATRENOM STIHIJOM: Pune ruke posla za vatrogasce u zemljama regiona

Ilustracija, Foto: Pixabay

BORBA SA VATRENOM STIHIJOM: Pune ruke posla za vatrogasce u zemljama regiona

Požar na području Kistanja u Hrvatskoj, koji je planuo u utorak, još nije lokalizovan niti ugašen. Aktivan je požar i u makedonskom selu Trebovlje, blizu Makedonskog broda i širi se ka opštinama Brvenica i Gostivar.

Srbija
Izvor: Tanjug

U Hrvatskoj, požar na području Kistanja, koji je planuo u utorak još nije lokalizovan niti ugašen.

Tamo se na terenu trenutno nalazi 300 vatrogasaca iz cele Hrvatske sa 37 vozila, kao i 50 pripadnika vojske, koji gase tri požara.

Hina prenosi da je požarom zahvaćeno 2.000 hektara zemljišta, a u gašenju požara povremeno učestvuju kanaderi.

U Nacionalnom parku "Krka" više nigde nije vidljiv otvoreni plamen, saopštio je direktor te javne ustanove Krešimir Šakić i dodao da je požar koji je od utorka tinjao na tom području zahvatio oko 200 hektara površine Nacionalnog parka.

Kako je rekao, širenje požara je sprečeno zahvaljujući brzoj intervenciji i koordinisanoj akciji svih službi.

U republici Srpskoj, u Trebinju vatrogasci dežuraju i kontrolišu požarište kod sela Slivnica, a u ostatku Hercegovine bilo je još nekoliko manjih uspešnih vatrogasnih intervencija.

Prema rečima portparola Civilne zaštite RS Željko Stojanovića požar koji je izbio na deponiji smeća u Bratuncu zahteva duže gašenje i komunalne akcije, prenosi Kliks.

Požari još gore i na lokaciji Dinara iznad naselja Čaprazlije i Donji Rujani i na području opštine Bosansko Grahovo na planini Staretina na granici sa opštinom Glamoč, koje je zbog izuzetno nepristupačnih, miniranih i minsko-sumnjivih terena moguće gasiti jedino iz vazduha, prenosi Fena.

U Makedoniji, požar u oblasti Matka blizu Skoplja je lokalizovan, dok je požar u selu Trebovlje, blizu Makedonskog broda i dalje aktivan i širi se ka opštinama Brvenica i Gostivar, saopštio je Centar za krizno upravljanje, prenosi MIA.

Taj centar je naveo i da su aktivni požari u svim delovima Makedonije, a u njiohovom gašenju pored jedinica vatrogasaca učestvuje i vojska i lokalno stanovništvo.

U četvrtak uveče lokalizovani su požari u Nacionalnom parku Prokletije, a zvaničnici navode da ih nije bilo lako staviti pod kontrolu zbog nepristupačnog terena.

Kako se navodi, vatra je zahvatila i Veliki Hrid i Ribljak, a požar na lokalitetu Ribljak zahvatio je prostor od jednog ara u granicama nacionalnog parka.

U četvrtak popodne požar je izbio na grčkom ostrvu Lezbos, koji su vatrogasci teško gasili zbog jakog vetra.

Kako prenosi agencija ANA, požar se proširio u tri smera, a u njegovom gašenju učestvovala su i dva kanadera, a u pomoć su pozvane ekipe iz Atine i Soluna.