Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Bregzit koči otvaranje poglavlja 23 i 24?

Johanes Han i Aleksandar Vučić/ Foto: N1

Bregzit koči otvaranje poglavlja 23 i 24?

Rezultati referenduma neće zaustaviti evrointegracije Srbije, ali će ih sasvim sigurno usporiti. Srbija je, osim toga, izgubila jednog od najjačih zagovornika proširenja unutar same Unije, piše Blic.

Srbija
Izvor: Blic

Prva posledica rezultata Bregzita po evropski put Srbije ogledaju se u tome što su šanse Srbije da posle britanskog referenduma otvori pregovaračka poglavlja sa EU do 30. juna - minimalne.

Rezultati referenduma neće zaustaviti evrointegracije Srbije, ali će ih sasvim sigurno usporiti. Srbija je, osim toga, izgubila jednog od najjačih zagovornika proširenja unutar same Unije, piše Blic.

Ipak, Brisel je u prvim reakcijama jasno i nedvosmisleno poručio da Bregzit ne sme i neće zaustaviti proces širenja EU.

"Nastavićemo posao koji smo započeli, a koji nije ni blizu završetka", poručio je juče Johanes Han, evropski komesar za proširenje, i istakao da je poslednjih godina mnogo toga postignuto na Balkanu i da se ne sme sada biti umoran ili razočaran posle referenduma.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da ne zna hoće li biti odloženo otvaranje poglavlja sa EU jer ima mnogo važnijih pitanja od toga. Poručio je da će Srbija nakon izlaska Velike Britanije iz EU nastaviti svoj evropski put i dodao da će Vlada uspeti da sačuva punu ekonomsku i finansijsku stabilnost zemlje.

"Vlada Srbije zna da je za naše građane važan evropski put i bolji životni standard uz istovremeno privlačenje investitora i jačanje ekonomije", izjavio je Vučić.

On je naglasio da se na sednici Vlade govorilo o merama koje će biti preduzete da bi se očuvala puna stabilnost.

"Ljudi u Srbiji ne moraju da brinu jer sutra za jedan evro neće biti potrebno 136, nego manje od 124 dinara", istakao je premijer i dodao da zbog velikih potresa u EU Srbija želi da bude otvorena za sve investicije koje očekuje iz Kine, SAD i Rusije.

Vučić je dodao da će Srbija nastaviti da neguje najbolje odnose sa Velikom Britanijom i ocenio da u Srbiji ne treba organizovati referendum o nastavku evropskog puta.

"Može ako me pobede na izborima, jer ja ulicu ne priznajem. Mogu da okupe dva miliona ljudi, a ja ću da sedim u kancelariji i radim", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Srbija neće menjati politiku evrointegracija, iako kriza proširenja postoji.

"Srbija će svakako nastaviti put ka punopravnom članstvu u EU zato što na taj način uređujemo državu po najvišim pravnim standardima", rečeno je u kabinetu Tomislava Nikolića.

Da će Bregsit privremeno pomeriti fokus evropskih zemalja na načine redefinisanja odnosa unutar EU i sa Velikom Britanijom, smatra ministarka za EU Jadranka Joksimović.

"Ne mislim da će to bitnije promeniti dinamiku evropskih integracija Srbije. I poruka komesara Hana govori u prilog tome da će EU zadržati politiku proširenja i da će zapravo nastojati da konsoliduje temeljne vrednosti EU, među kojima je proširenje bila jedna od najuspešnijih politika", navodi Joksimovićeva.