Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Bregzit već koštao Srbiju 228 miliona evra

Foto: pixabay.com

Bregzit već koštao Srbiju 228 miliona evra

U protekla dva radna dana cena koju Srbija plaća zbog bregzita dostigla je 228 miliona evra.

Srbija
Izvor: Danas

Upravo za toliko je skočio javni dug Srbije i to samo po osnovu jačanja dolara u odnosu na evro, što je direktna posledica odluke referenduma na Ostrvu.

Prema podacima Uprave za javni dug, ukupan novac koji Srbija duguje u dolarima u maju je, preračunato u dinare iznosio 987,3 milijardi, što je u dolarima, po srednjem kursu za maj bilo 9,07 milijardi.

Prošle nedelje, na dan bregzita, 23. juna, taj dug je vredeo osam milijardi i četiri miliona evra. Po jučerašnjem kursu, taj isti dug sada iznosi osam milijardi i 232 miliona evra. Dakle, za samo dva dana trgovanja, javni dug Srbije je skočio za čitavih 228 miliona evra.

Ova računica ne uključuje činjenicu da je i franak ojačao, a Srbija ima skoro 19 milijardi dinara u francima. Naravno, ove cifre ne znače da će Srbija na kraju stvarno i morati da plati ovoliko više novca za vraćanje svojih dugova, jer su posle bregzita devizna tržišta postala vrlo nestabilna, a dolar je već počeo polako da pada, nakon vrlo oštrog skoka, odmah pošto su objavljeni rezultati referenduma.