Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Brisel: Sutra još jednom o poglavljima

Foto: www.stratfor.com

Brisel: Sutra još jednom o poglavljima

EU će u sutra ponovo razgovarati o otvaranju poglavlja 23 u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

Srbija
Izvor: Tanjug

Radna grupa Saveta zadužena za proširenje i zemlje u procesu pristupnih pregovora ( COELA) na svom rednovnom sastanku u utorak ponovo će razmotriti mogućnost postizanja konsenzusa svih 28 zemalja članica kada je u pitanju nacrt zajedničke evropske pregovaračke pozicije za poglavlje 23.

Prema najavama iz Londona, očekuje se da će ovoga puta Velika Britanija dati svoju zvaničnu saglasnost na otvaranje poglavlja koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.

Do ovoga trenutka Velika Britanija se, kako se navodilo u Briselu, zbog ”tehničkih problema” oko održavanja referenduma i izlaska iz EU, nije izjašnjavala povodom zajedničke evropske pregovaračke pozicije u pregovorima sa Srbijom.

Prema nezvaničnim informacijama trenutno se vode i intenzivni razgovori sa Hrvatskom, kako bi se posle više od tri meseca blokade, na početku slovačkog predsedavanja Evropskim savetom, postigao konsenzus svih zemalja članica EU o otvaranju novih poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

Premijer tehničke vlade Hrvatske, Tihomir Orešković, prošle nedelje u Briselu, saopštio je da se stav Zagreba nije promenio, odnosno da su pred Srbijom i dalje tri hrvatska uslova- pitanje regionalne jurisdikcije za procesuiranje ratnih zločina, prava hrvatske manjine u Srbiji i puna saradnja sa tribunalom u Hagu.

Slovačka je najavila da očekuje da će tokom narednih šest meseci njenog predsedavanja Unijom Srbija napredovati i otvoriti više poglavlja u pristupnim pregovorima. Ukoliko dođe do konsenzusa među zemaljama članicama, poglavlja 23 i 24 bi, prema najavama iz evropskih diplomatskih krugova, mogla biti otvorena najranije 18. jula, kada se u Briselu održava Savet ministra spoljnih poslova EU.