Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Brnabić: Saradnja sa Republikom Srpskom je NA VRHU NAŠIH PRIORITETA

Ana Brnabić/ Foto: kurir.rs

Brnabić: Saradnja sa Republikom Srpskom je NA VRHU NAŠIH PRIORITETA

U Palati "Srbija" u Beogradu održana je zajednička sednica Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske, nakon koje su potpisana četiri sporazuma o saradnji. Premijerka Ana Brnabić ističe da je saradnja sa RS veoma visoko na listi prioriteta Vlade Srbije.

Srbija
Izvor: RTS

Ana Brnabić je, nakon zajedničke sednice dve vlade u Beogradu, podsetila da je poslednja zajednička sednica dve vlade održana 26. jula 2015. godine, a da je ova, osma po redu, dosta dugo pripremana, jer se ne radi o protokolarnom sastanku, već su razmatrani konkretni projekti i predlozi na kojima se može raditi u budućnosti.

"Nismo imali dugo zajedničke sednice vlada, ali ćemo se truditi da imamo redovnije sednice, jer postoji puno stvari koje nas povezuju i na kojima zajedno radimo. Želimo da zadržimo poseban odnos sa RS. To je važno za naše građane da vlade stanu iza toga", objasnila je predsednica Vlade.

Brnabićeva je ukazala da je saradnju Srbije i RS unapredila prethodna vlada, a da ona garantuje da će u mandatu vlade koju ona vodi biti nastavljeno da se intenzivira saradnja i nastavi podrška projekata RS.

"To su naši zajednički projekti. Saradnja sa RS je visoko na listi naših prioriteta", naglasila je premijerka.

Brnabićeva je ukazala da su nakon sednice potpisana četiri konkretna sporazuma, a da je razgovarano i o mnogim drugim oblastima u kojima postoji kooperacija.

Ocenila je da treba unaprediti prekograničnu saradnju i bolje iskoristiti fondove EU.

"Ceo tim ministarke Jadranke Joksimović može dosta da doprinese da se iskoriste fondovi. Šteta bi bilo da fondovi propadnu. To će morati da bude u većem fokusu u narednom periodu", najavila je Brnabićeva.

Predsednica Vlade rekla je da se radi na Deklaraciji o opstanku srpske nacije i da će ona uskoro biti predstavljena.

Brnabićeva je rekla da na toj deklaraciji rade timovi Srbije i RS, pre svega iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika RS Milorada Dodika, kao i kabineta predsednica dve vlade, ali i profesori, akademici, organizacije civinog društva i drugi.

"To ide svojim tokom i nadam se da će uskoro Deklaracija biti predstavljena. Bolje da je završimo kako treba, a ne samo da to uradimo deklarativno", istakla je Branbićeva.

Dodala je da je mnogo važnije da imamo dobar pristup za buduće generacije.

Cvijanović: Nastavlja se i unapređuje saradnja Srbije i RS

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović zadovoljna je što se nastavlja i unapređuje saradnja Srbije i Srpske, a posebno što je, kako je rekla novinarima, usvojen novi Akcioni plan za program razvoja Podrinja, koji će biti važan za nekoliko strateški važnih projekata.

Reč je, dodala je, o projektima u oblasti turizma, saobraćaja i saobraćajne infrastrukture, privrede, vodoprivrede, šumarstva, energetike...

"Sve to predstavlja ogromnu razvojnu šansu i za Srbiju i za RS, a pogotovo sa aspekta 30 opština u tom kraju", rekla je Cvijanovićeva, na zajedničkoj pres-konferenciji sa premijerkom Srbije.

Cvijanovićeva je zahvalila Srbiji na podršci i realizaciji konkretnih projekata, što, kako je rekla, uspeva da ostavi jasan trag, ne samo politički i ekonomski, već pre svega u lokalnim zajednicama u kojima se ti projekti realizuju.