Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Brnabićeva za albanske medije: SRBIJA NEĆE PRIZNATI nezavisnost Kosova

Ana Brnabić/ Foto: Tanjug

Brnabićeva za albanske medije: SRBIJA NEĆE PRIZNATI nezavisnost Kosova

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je za albansku televiziju "Oranews" da Srbija neće priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost

Srbija
Izvor: Tanjug/ RTS

Brnabićeva je rekla da treba raditi na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da treba nastaviti sa sprovođenjem dogovorenog Briselskim sporazumom.

"Srbija je uradila mnogo na ispunjavanju obaveza preuzetih tim sporazumom i očekujemo da to isto uradi i Priština posebno kada je reč o delu sporazuma koji se odnosi na život srpske zajednice", rekla je Brnabićeva za albansku televiziju i dodala da se nada da će dijalog ubrzo biti nastavljen.

Premijerka Brnabić smatra da su odnosi između Srbije i Albanije bolji nego ikada pre, što je vrlo pozitivan znak, a zasluga je Aleksandra Vučića i Edija Rame.

Za takve odnose je zaslužno i "lično prijateljstvo" predsednika Srbije i premijera Albanije, izjavila je Brnabićeva za list Albanijan dejli njuz, na marginama neformalnog sastanka šefova vlada zemalja Zapadnog Balkana koji je održan u subotu u Draču.

"Oni su izgradili neku vrstu ličnog prijateljstva i to pokazuje koliko je važno da se sastajemo, jer je takvo prijateljstvo pretočeno u ekonomsku i društvenu agendu obe zemlje. Poseta albanskog premijera Edija Rame Srbiji i održani ekonomski poslovni forumi su u velikoj meri doprineli bilateralnoj saradnji", rekla je Brnabićeva.

Predsednica Vlade Srbije je, takođe, podsetila da je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež više puta boravio u Albaniji radi razvijanja bilateralne ekonomske i trgovinske saradnje.

Brnabićeva je istakla da, kao novi premijer Srbije, namerava da nastavi bilateralnu saradnju dve zemlje i da "nadograđuje ono što je predsednik Vučić započeo sa premijerom Ramom".

Govoreći o odnosu Beograda i Prištine, premijerka je rekla da je "dijalog uvek dobra stvar" i da je neophodno da se nastavi.

Srbija posvećena regionalnoj stabilnosti

"Srbija je duboko posvećena regionalnoj stabilnosti i otvorena je za dijalog sa Prištinom. Mislim i da je predsednik, kada je to u pitanju, bio veoma jasan i ja sam kao premijerka saglasna. Vlada je posvećena tom cilju. Ne vidim drugi način da ovaj region bude stabilan, a bez stabilnosti, nema boljitka za sve građane", istakla je Brnabićeva.

Premijerka je izrazila očekivanje da će i Priština biti otvorena i posvećena dijalogu.

"Mnogo je urađeno radi ličnog poverenja i boljih odnosa, a činjenica da se često sastajemo i redovno razgovaramo pokazuje da ulažemo napore kako bismo savladali prepreke. Naša saradnja je verovatno ključni korak u ispravnom smeru", rekla je premijerka.

U regionu je, kako dodaje, ostalo, međutim, još mnogo posla, a postoje otvorena pitanja između Hrvatske i Slovenije, Srbije i Hrvatske, pa Beograda i Prištine.

"Sve ide u dobrom smeru, ali pred nama je još dug put. Ali, ipak, veze se jačaju i optimistična sam kada je u pitanju budućnost regiona, za koji verujem da ima mnogo potencijala. Saradnja, jačanje dobrosusedskih odnosa i nastavak politike pomirenja su važni za dalji evropski put čitavog regiona. Bilo bi šteta za sve naše građane kada ne bismo to iskoristili", rekla je Brnabićeva.