Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ČANAK poziva na smenu Dačića i Vulina

Foto: Tanjug

ČANAK poziva na smenu Dačića i Vulina

"LSV zbog rehabilitacije zločinačke nacionalističke prošlosti poziva društvo da digne svoj glas i da zatražimo smenu ministara", piše u saopštenju ove partije.

Srbija
Autor: NB

Liga socijaldemokrata Vojvodine je najoštrije osudila izjave Ivice Dačića i Aleksandra Vulina u kojima se "selektivno i neznalački" tumače pravni mehanizmi Međunarodnog suda za ratne zločine, a sve u cilju, kako navode iz LSV-a, da bi se režim Slobodana Miloševića, čiji su oni delovi bili, oslobodio istorijske krivice za nacionalističku ratnu politiku,

Čanak u saopštenju podseća da je politika Miloševićevog režima, čije su prve žrtve bile autonomne pokrajine – Vojvodina i Kosovo, završila svoj bilans sa četiri izgubljena rata, četiri miliona raseljenih, preko 130.000 ubijenih i jednim međunarodno presuđenim zločinom genocida.

"Teror, pljačku i represiju koju su građani Srbije preživeli, takođe, bi trebalo ubrojati u tragični i sramotni bilans najcrnje decenije u savremenoj istoriji ovih prostora", dodaje lider Lige.

"Podsećamo Dačića i Vulina da nema zločinačkih naroda i da zločinačke mogu biti samo politike i ideologije. Sa naroda i država se skida kolektivna odgovornost time što beskompromisno raskidaju sa nosiocima zločinačke politike", navodi se u saopštenju.

Kako još iz Lige kažu, sramotni su pokušaji novoizabranih ministara da falsifikovanjem i neistinitim tumačenjem prošlosti opravdaju svoje učešće u politici rata i nasilja, tako što će sve nas, čitavo društvo, identifikovati sa zločinačkom politikom.

"Liga socijaldemokrata Vojvodine zbog rehabilitacije zločinačke nacionalističke prošlosti poziva društvo da digne svoj glas i zatražimo smenu ministara koji nas svojim skandaloznim ekstremističkim izjavama vuku u mračnu i sramotnu prošlost. Izjave poput ovih ne smeju proći nesankcionisano, jer nam jasno govore da se oni koji su činili Miloševićevu ratnu mašineriju ni najmanje nisu pokajali ili promenili i spremni su da ponove ista nepočinstva ako im to dopustimo", zaključak je saopštenja koje je potpisao lider LSV-a Nenad Čanak.