Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ČANAK SE "ŠALIO": Referendum u Vojvodini koristio "retorički"

Foto: mc.rs

ČANAK SE "ŠALIO": Referendum u Vojvodini koristio "retorički"

Lider LSV-a je istakao da je njegovo pominjanje referenduma u Vojvodini, po uzoru na nedavna dešavanja u Republici Srpskoj, bilo samo retoričko.

Srbija
Izvor: Agencije, Blic

"Ja sam predlog referenduma koristio retorički, kao opciju da bi se razumela moja kritika i on nije formalno predložen u skladu sa zakonskom procedurom", rekao je Čanak za "Blic".

Ipak, on navodi da bi do toga moglo doći ukoliko Liga socijdemokrata tako odluči.

"Dakle, jedno je retorički predložiti referendum da bi se razumeli dvostruki aršini pojedinaca u vlasti, a drugo predložiti ga formalno", objasnio je Čanak.

Nedavno je Čanak oštro krotikovao izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića u vezi sa dešavanjima u Republici Srpskoj, kada je Nikolić rekao da je referendum oslikao volju građana Srpske. On sada poručuje srpskom predsedniku da, ako je legalne odluke najviših pravosudnih institucija jedne suverene države moguće rušiti na referendumima koji se organizuju na delu državne teritorije, sličnu praksu uvedemo i u Srbiji, misleći na AP Vojvodinu.

"Predlažemo da se u Vojvodini raspiše referendum o tome da li građani prihvataju sramotnu odluku Ustavnog suda Srbije od pre dve godine, o ukidanju Statuta Vojvodine i o tome da Novi Sad ne može da bude naš glavni grad", rekao je Čanak u utorak.

Podesćanja radi, pre tri godine odlukom Ustavnog suda ukinut je Statut Vojvodine, čemu se najglasnije protivila LSV.