Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Čeda Jovanović će se kandidovati za GRADONAČELNIKA BEOGRADA?

Čedomir Jovanović/ Foto: Tanjug

Čeda Jovanović će se kandidovati za GRADONAČELNIKA BEOGRADA?

Lider LDP-a Čedomir Jovanović kandidovaće se za gradonačelnika Beograda, piše "Danas".

Srbija
Izvor: Tanjug/ Danas

"Najangažovaniji ljudi LDP-a, od osnivača stranke do organizacije mladih, očekuju od Čedomira Jovanovića da se posle trogodišnjeg distanciranja potpuno posveti politici i stranci iz kojih se u najvećoj meri povukao 2014. godine", kažu iz LDP-a.

"Svi oko Jovanovića veruju da na gradskm izborima u Beogradu LDP treba da nastupi sa njim kao kandidatom za gradonačelnika. To mišljenje proisteklo je iz ubeđenja članova i funkcionera LDP koji smatraju da se društvu u ovom trenutku ne nudi alternativa koja bi bila konkurentna sadašnjoj vlasti", navode dalje iz te stranke.

Takođe, Jovanović hoće još jednom da porazgovara i sa predstavniocima DS oko potencijalne saradnje, pošto rezultati lokalnih izbora u Zaječaru i Kosjeriću, kada su na zakedničkoj listi LDP i DS dobili skoro 20 odsto glasova, pokazuju da je taj model izlaska na izbore način na koji se može ugroziti vladajuća većina.

Na pitanje zašto od 2014. godina Jovanović nije bio više prisutan u političkom životu, u stranci kažu da je to, pre svega, zbog njegovog insistiranja da se povuče u drugi plan kako bi time otvorio prostor svima koji su imali ambiciju da popune prostor koji je nekada aktivno zauzimao LDP.

U LDP smatraju da je rezultat takavog odnosa politički život koji se pretvorio "u lične obračune do istrebljenja".

"Svesni smo svega što Jovanović nosi sa sobom, od neprestanih kampanja koje se protiv njega vode, do kompleksnosti politike za koju se on beskompromisno zalaže, odbijajući uprkos svim otporima populistička rešenja kojima se sklone sve druge stranke. Jovanović insistira na jasnim principima zato što smatra da bez njih LDP ne bi bio alternativa Vučiću. Sa tim se slažemo i upravo zbog toga ovog puta insistiramo na drugačijoj ulozi Jovanović", navode u LDP.

Podsećaju i da je opozicija odbila plan zajedničkog nastupa koji je Jovanovića ponudio pred parlamentarne izbore 2016. i pred predsedničke 2017. nastojeći da konsoliduje građansku scenu u Srbiji.

"Potreban kvalitet nisu doneli ni pokreti Radulovića i Jankovića koji su posle prvih izbora počeli da se ruše usled nedostataka politike, umesto da grade novu platformu na kojoj bi se okupile demokratske snage", ističu u LDP-u.

Poslednja dešavanja u parlamentu pokazuju da se protiv naprednjaka mora boriti drugačijim pristupom nego što je bio slučaj u prethodnih pet godine, tvrde u LDP naglašavajući da je Jovanović izložen pritisku u partiji da bude prvi na listi LDP na gradskim izborima, kao što su ga i pred predsedničke izbore pre svega mladji članovi pozvali da se kandiduje, dok je on svoju podršku pružio Jankoviću potpuno svestan da takva odluka nije u interesu LDP. "Ali, to je bila želja dela društva koje je očekivalo da on tako nešto uradi", dodaju u toj stranci.