Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ČEKA SE NOVA OPTUŽNICA: Još nije odlučeno o nastavku slučaja Srebrenica

Foto: RTS

ČEKA SE NOVA OPTUŽNICA: Još nije odlučeno o nastavku slučaja Srebrenica

Krivično vanpretresno veće Odeljenja za ratne zločine nije odlučilo o predlogu Tužilaštva za ratne zločine da se nastavi krivični postupak u slučaju Srebrenica

Srbija
Izvor: Tanjug

Veće je odlučilo da se spisi predmeta vrate postupajućem predsedniku veća koje sudi u tom slučaju, precizira se u saopštenju Višeg suda u Beogradu.

Tužilaštvo za ratne zločine podnelo je 26. jula predlog predsedniku Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu da spise predmeta u slučaju "Srebrenica" dostavi krivičnom vanpretresnom veću radi donošenja odluke povodom zahteva tužilaštva za nastavak krivičnog postupka.

Ovaj Predlog podnet je sudu odmah pošto je sud obavestio tužioca za ratne zločine Snežanu Stanojković da njen zahtev za nastavak krivičnog postupka u slučaju "Srebrenica" nije potpun, budući da sudu nije dostavila akt (optužnicu), na osnovu kojeg je moguće nastaviti krivični postupak.

Stanojkovićeva je 17. jula podnela sudu zahtev za nastavak krivičnog postupka protiv optuženih za zločine nad civilima u selu Kravice kod Srebrenice 1995. godine, koji je, izmenjen 19. jula, pa opet ispravljen 21. jula.

Viši sud je tim povodom ukazao da je rešenjem Apelacionog suda u Beogradu 5. jula odbačena optužnica od 21. januara 2016. godine, po kojoj Tužilaštvo zahteva nastavak krivičnog postupka, obrazloživši da Tužilaštvo zapravo zahteva nastavak postupka po "nepostojećem aktu".

U ovom postupku, suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima u selu Kravice kod Srebrenice 1995. počelo je krajem prošle godine, ali je sada stopirano, jer je Apelacioni sud usvojio zahtev odbrane da se optužnica od 21. januara 2016. godine odbaci, jer je nije podigao tužilac za ratne zločine.

U to vreme, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je već bio u penziji, od 1. januara 2016. godine, a na čelo Tužilaštva nije bio izabran drugi tužilac, niti vršilac funkcije tužioca za ratne zločine, već je njime upravljao "rukovodilac".

Novi tužilac za ratne zločine – Snežana Stanojković, izabrana je tek u maju ove godine, a u međuvremenu je tim Tužilaštvom skoro godinu i po rukovodio zamenik tužioca Milan Petrović.

Optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Tužilaštvo za ratne zločine ih tereti za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Oni se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru "Kravice" 14. jula 1995. godine ubili 1.313 muslimana.