Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
CELA SRBIJA POD SNEGOM, očekuju nas tri najhladnija dana od početka zime

Foto: Tanjug

CELA SRBIJA POD SNEGOM, očekuju nas tri najhladnija dana od početka zime

Pred nama su tri najhladnija dana od početka zime. Sneg pada u većem delu zemlje, temperatura i do minus 15 stepeni Celzijusovih.

Srbija
Izvor: RTS/ Tanjug

Sneg od noćas pada u većem delu zemlje. Najavljen talas hladnog vazduha pretvara svaku mokru deonicu u led i poledicu. Jak mraz otežava čišćenje i prohodnost puteva, jer bačena so pri niskim temperaturama nema pravi efekat, pa na pojedinim deonicama ima i leda na putu.

Većih zastoja nema, ali je potreban veliki oprez i vozača i pešaka.

Očekuje se formiranje, odnosno povećanje visine snežnog pokrivača, od pet do deset centimetara na severu i od deset do 20 centimetara u ostalim predelima, a na planinama i više.

U Topličkom okrugu od sinoć pada jak sneg, koji je do sada već formirao pokrivač visine od 20 do 30 centimetara. Svi magistralni i regionalni putni pravci čiste se neprestano, ali snega ima na kolovozima, zbog čega se vozačima preporučuje oprezna vožnja.

Nešto je teža situacija na lokalnim i nekategorisanim putnim pravcima, naročito u planinskim predelima, koje takođe, prema usvojenom planu, od jutros čiste putari, ali zbog jake vejavice, snega, za kratko vreme, ponovo ima na putevima.

Zbog ovakvog stanja u prekidu su i određene autobuske linije ka planinskim selima, zbog čega se putnicima preporučuje da se prethodno informišu o polascima. Sve državne institucije i ustanove rade uobičajeno, bez većih problema.

Sneg na području Rasinskog okruga pada bez prekida više od 24 časa. Za sada ne stvara veće probleme. Sva raspoloživa mehanizacija službi i preduzeća za održavanje puteva, ulica i trotoara od juče su na terenu.

Saobraćaj se obavlja usporeno zbog snega i leda na kolovozu, koga ima na državnim i lokalnim putevima, a u višim predelima gde su pojedine autobuske linije skraćene – otežano. U Kruševcu je visina snežnog pokrivača 19 centimetara, a temperatura minus osam stepeni.