Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
CENE OPET OTIŠLE GORE, evo i koliko!

Ilustracija: pixabay.com

CENE OPET OTIŠLE GORE, evo i koliko!

Iako nam govore da je inflacija sve manja i da nam raste BDP, cene skaču pa skaču.

Srbija
Izvor: alo.rs

Najnoviji podaci Rebubličkog zavoda za statistiku (RZS) otkrivaju koliko nam je standard opao zahvaljujući kontinuiranom rastu cena, pre svega akcizne robe, prehrambenih proizvoda i sličnog koje koristimo za ličnu potrošnju.

Naime, ako bi se poredio avgust 2015. godine sa istim mesecom ove, cene proizvoda i usluga skočile su za 1,2 odsto.

RZS u saopštenju napominje da se indeksi potrošačkih cena definišu kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju.

Cene tih proizvoda i usluga u prošlom mesecu, u odnosu na jul ove godine, u proseku su više za 0,9 odsto, a u odnosu na decembar 2015. godine za 1,7 odsto!

"Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u avgustu 2016. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama Rekreacija i kultura (3,1%), Hrana i bezalkoholna pića (2,3%), Restorani i hoteli (0,5%) i Stan, voda, električna energija, gas i druga goriva (0,2%). Pad cena je zabeležen u grupama Odeća i obuća (-0,5%), Nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (-0,3%) i u grupama Transport i Alkoholna pića i duvan (za po -0,1%)", navodi se u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku.