Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
CEO NIŠ NA NOGAMA Policija i tužilac spasavali prase iz auta!

Foto: Facebook

CEO NIŠ NA NOGAMA Policija i tužilac spasavali prase iz auta!

Zahvaljujući zajedničkoj akciji, prase je spašeno.

Srbija
Izvor: Alo

Prase staro četiri meseca, „opel kadet“ paraćinskih tablica i Puškinova ulica u Nišu digli su ceo grad na noge nakon što su građani prijavili da je životinja četvrti dan zatočena u vozilu na parkingu u naselju Duvanište.

U akciji niške policije, vatrogasaca, komunalaca i aktivista Udruženja „Zooplanet“ prase je oslobođeno i odmah prebačeno kod veterinara, a odatle u Prihvatilište „Zooplaneta“.

- Građani su primetili da je prase zatvoreno u automobilu četiri dana. Prvog dana su mislili da je tu nakratko, drugog dana je to već bilo neobično, a trećeg i četvrtog - alarmantno. Pozvali su policiju, komunalce, veterinarsku inspekciju... Policija i vatrogasci su otvorili auto posle konsultacije sa Osnovnim javnim tužilaštvom, pa su nas pozvali da preuzmemo prase - objašnjava predsednik „Zooplaneta“ Dušan Stojanović.

Životinja je izgledala iscrpljeno, pa je odmah odvedena kod veterinara na pregled.

- Ustanovljeno je da je prase pod velikim stresom, da je dehidriralo i izgladnelo, da ima visoku temperaturu i početni stadijum zapaljenja pluća, pa je odmah uključena adekvatna terapija. Prebačeno je u naše prihvatilište, gde će biti 95. životinja o kojoj brinemo. Ukoliko se vlasnik javi, protiv njega će biti podnete prijave zbog neadekvatnog transporta i zanemarivanja životinje u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja - navodi Stojanović.

Veterinar Saša Sotirov kaže da bi prase bilo životno ugroženo da je ostalo u automobilu bez hrane i vode.

- Da je ostalo još neko vreme u kolima, verovatno ne bi preživelo još dugo - kaže Saša Sotirov, veterinar ambulante „Nova“.

Kako saznajemo, vlasnik vozila još nije pronađen, ali u policiji zvanično potvrđuju da je u vezi sa tim predmetom „rad u toku“.