Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Čepurin: Slabljenje vlade žele lažne demokrate

Foto: mc.rs

Čepurin: Slabljenje vlade žele lažne demokrate

Čepurin je istakao da Rusija čvrsto podržava mir i stabilnost na Balkanu.

Srbija
Izvor: Novosti.rs, Tanjug

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je da su pokušaji ubacivanja ideja koje šire nesuglasice i slabe vlast preko pseudodemokratskih struktura na Balkanu opasni i protivpravni.

Čepurin je istakao za "Večernje novosti" da je stanje u regionu krhko.

"Uzimajući u obzir krhkost stanja regiona, pokušaji nametanja ovde svojih šablona, kao i ubacivanje preko pseudodemokratskih struktura onih ideja koje šire nesuglasice i slabe vlast, kako bi bila poslušna i nesuverena, nisu samo protivpravni, nego i vrlo opasni", ističe Čepurin.

Ruski ambasador navodi da su se već videli rezultati takve politike u Jugoslaviji devedesetih godina, u severnoj Africi, na Bliskom i Srednjem istoku, u Ukrajini.

"Međutim, vojničići konfrontacije su još uvek u stroju i vidimo ih ovde kako teže da nanesu štetu i Rusiji i Srbiji. U zadnje vreme, oni sve češće vire iz rovova, ponašajući se bahato kao da su gazde", dodao je on.

On je takođe dodao da Rusija čvrsto podržava mir i stabilnost na Balkanu.

Srbija je pouzdani partner Rusije

Ruski ambasador je rekao da je danas Srbija pouzdani partner Rusije i da zvanična Moskva visoko ceni iskreno raspoloženje srpskog rukovodstva za dalje unapređenje saradnje sa Rusijom.

"To je nedavno još jednom potvrdio susret Vladimira Putina i Aleksandra Vučića u Moskvi", rekao je Čepurin.

On je dodao da treba istaći i značajni konstruktivni doprinos srpske diplomatije koja se protivi donošenju antiruskih odluka, zagovara smanjenje napetosti u Evropi i teži proširenju spoljnopolitičkih horizonata zemlje.

"Novi impuls našoj saradnji bez sumnje će dati poseta Dimitrija Medvedeva Srbiji, koja je planirana za jesen. Naš potencijal je veliki i može da bude realizovan u zajedničkim projektima, čiji je cilj povećanje blagostanja naših građana."

Rusija podržava teritorijalni integritet Srbije

Kako je istakao, Rusija se dosledno zalaže za teritorijalni integritet Srbije, striktno poštovanje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

Čepurin, takođe, smatra da se ne sme dopustiti devalvacija Misije UN na Kosovu i Metohiji.

"Važno je da Priština neizostavno ispunjava postignute dogovore o ZSO. Apsolutno su nelegitimni pokušaji Kosova da uz pomoć spoljnih pokrovitelja insistira na učlanjenju u međunarodne organizacije", naglasio je on.

Značaj EEU

Ambasador RF je istakao i značaj nedavne odluke šefova država članica Evroazijske ekonomske unije o stvaranju slobodne zone trgovine sa Srbijom.

"Mi ćemo svim merama doprineti najskorijem potpisivanju dokumenata", dodao je Čepurin.

Prema njegovom mišljenju, ne treba staviti tačku i na perspektivan projekat izgradnje gasovoda preko Crnog mora u južnu Evropu.

"Objektivna potreba je ovde očigledna. Treba insistitati na adekvatnom pristupu Evropske komsije", dodao je on.

Govoreći o ruskom doprinosu završetku oslikavanja Hrama Svetog Save, Čepurin je najavio da će uz pomoć "Gasprom nafte" u najkraćem roku biti urađeno pokrivanje mozaikom više od 4.000 metara kvadratnih unutrašnje površine kupole Hrama.