Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ČEPURIN: U Srbiji uskoro rusko-srpski industrijski park

Aleksandar Čepurin Foto: Medija centar Beograd

ČEPURIN: U Srbiji uskoro rusko-srpski industrijski park

Na dnevnom redu je uspostavljanje industrijske kooperacije, stvaranje rusko-srpskog industrijskog parka

Srbija
Autor: Glas Moskve

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin najavio je uspostavljanje bilateralne industrijske kooperacije i stvaranje rusko-srpskog industrijskog parka u jednoj od slobodnih ekonomskih zona u Srbiji.

„Na dnevnom redu je uspostavljanje industrijske kooperacije, stvaranje rusko-srpskog industrijskog parka u jednoj od slobodnih ekonomskih zona Srbije“, izjavio je Čepurin u intervjuu za časopis „Srpska ekonomija“.

Kako kaže, radi se „o visokotehnološkoj produkciji, gde smo konkurentni“, a ta proizvodnja bi mogla da bude plasirana na tržištu Srbije, balkanskog regiona, EU, Turske, prenosi portal Glas Moskve.

Čepurin ističe da je za Moskvu i Beograd od posebnog značaja unapređenje trgovinske i ekonomske saradnje, navodeći da je u prvih pet meseci 2017. godine Rusija zauzela treće mesto među spoljnotrgovinskim partnerima Srbije, sa udelom od 7,2 odsto.

Prema njegovim rečima, izvoz srpskih proizvoda u Rusiju je porastao za 19,2 odsto, a srpski uvoz iz Rusije za 14,4 odsto, pri čemu izvoz srpske poljoprivredne proizvodnje, koji je prošle godine povećan za 9,0 odsto, „jeste i biće još dugo jedan od najvažnijih segmenata naše robne razmene“.

Komentarišući put evropske integracije Srbije, ruski ambasador je primetio da će „prilikom pristupanja EU, Srbija morati da odustane od sporazuma o slobodnoj trgovini s Rusijom“.

„Nedostaci takvog poteza su očigledni i zato tri strane — Rusija, Srbija i EU — treba da nađu prihvatljivo rešenje. O tome bi se, naravno, trebalo dogovarati unapred… Treba uzeti u obzir da je EU, kako bi sačuvala konkurentnost na globalnom nivou, objektivno zainteresovana za energičan razvoj ekonomskih odnosa s Rusijom i Evroazijskom ekonomskom unijom. Nadamo se da će tako i biti“, rekao je Čepurin.