Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"ČEŠKA JE POGREŠILA kada je priznala nezavisnost Kosova"

Foto: Printscreen

"ČEŠKA JE POGREŠILA kada je priznala nezavisnost Kosova"

Vlast Češke pogrešila je kada je 2008. godine priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, izjavio je poslanik u češkom parlamentu Jaroslav Foldin, koji predvodi češku delegaciju u poseti Beogradu.

Srbija
Izvor: RTS

Foldin, koji se zajedno s delegacijom Češke sastao sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, priznao je da je međunarodno pravo prekršeno 2008. godine, kada je većina zemalja EU priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Dodaje da se nada da će Češka otvoriti to pitanje kao moderator na putu Srbije ka EU.

"Ove godine obeležavamo 100 godina od uspostavljanja diplomatske saradnje između Čehoslovačke i Srbije, odnosno bivše Jugoslavije. U tom smislu ćemo postupati kako bi vam pomogli na vašem putu ka EU", rekao je Foldin.

Podsetivši da je Češka 2008. priznala Kosovo, Foldin je rekao da je "vidno da je pogrešila vlast".

"Mi u parlamentu imamo rezoluciju da podržavamo Rezoluciju 1244. Znači da je vlast radila nešto drugo od onoga što im je rekao parlament, ali nije to kršenje prava kod nas, nije nešto što možemo da shvatimo", rekao je Foldin.

Foldin, čija je majka Srpkinja, rekao je da je Češka doživela isto što i Srbija, kada je, kako je naveo, u prošlom veku izgubila 15 odsto teritorije, koja je data Nemcima.

"Došlo je do svetskog rata zbog tog kršenja međunarodnog prava", podsetio je Foldin, koji se obratio na sprskom jeziku.