Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ČEŠKI PREDSEDNIK ocenio našeg: NIKOLIĆ JE KAO ŠARL DE GOL!

Miloš Zeman i Tomislav Nikolić/ Foto: Tanjug

ČEŠKI PREDSEDNIK ocenio našeg: NIKOLIĆ JE KAO ŠARL DE GOL!

Češki predsednik ukazao je Nikolić veliku počast tokom posete srpskog predsednika toj zemlji.

Srbija
Izvor: Agencije

Prema oceni prvog čoveka Češke Miloša Zemana Nikolić je kao bivši francuski predsednik Šarl de Gol zato što bez obzira na pritiske odbija da se Srbija pridruži sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji.

"U potpunosti razumemo poziciju Srbije koja nastoji da održava prijateljske odnose sa svim velikim zemljama i ne pribegava politici sankcija iako joj to povremeno donosi teškoće. Nadovezujete se tu malo na Šarla de Gola, a mislm da takva politika sada nakon izbora za predsednika SAD ima veću šansu na uspeh", rekao je danas Zeman nakon razgovora sa Nikolićem.

Predsednik Srbije kazao je da Češka može da pomogne Srbiji na njenom pristupnom putu koji traje već 16 godina."Dok sam ja predsednik biću protiv toga da bilo kome uvodimo sankcije", rekao je Nikolić, koji je povodom povremenih navoda da se od Srbije očekuje da prizna nezavisnost Kosova rekao da ako bi to bio uslov, Srbija u EU ni ne želi da uđe.

Srpski i češki predsednik su danas razgovarali o bileteralnoj sardnji dveju zemalja, kao i o vojnoj o policijskoj saradnji.

Zeman i Nikolić razgovarali su danas i o bilateralnoj ekonomskoj saradnji, ali kako je rekao Zeman, i ne manje važnoj vojnoj i policijskoj saradnji.