Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ČURKIN U UN: Duboko "zamrzavanje" pregovora Beograda i Prištine

Foto: nspm.rs

ČURKIN U UN: Duboko "zamrzavanje" pregovora Beograda i Prištine

"Naizgled formalno pitanje demakacije granice samoproglešene države Kosovo sa Crnom Gorom iznelo je na površinu i jače pozive za ujednjenje svih albanskih zemalja i stvaranje "velike Albanije", rekao je Čurkin.

Srbija
Izvor: Agencije

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin izjavio je da je dijalog Beograda i Prištine "duboko zamrznut" prilikom svog obraćanja Savetu bezbednosti UN-a na sednici posvećenoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

On je dodao da prištinske vlasti nisu spremne da primene dogovor o Zajednici srspkih opština, te da je za otklanjanje zastoja u dijalogu potrebno povećano prisustvo svetske organizacija na teritoriji KiM.

Prema rečima ruskog ambasadora u UN-u, naizgled formalno pitanje demakacije granice samoproglešene države Kosovo sa Crnom Gorom iznelo je na površinu i jače pozive za ujednjenje svih albanskih zemalja i stvaranje "velike Albanije".

Čurkinu nije promaklo ni da se namerno razvlači sa početkom dejstvovanja Specijalnog suda za ratne zločine na KiM. On je napomenuo da zvanična Priština stalno "traži izgovore" kako bi, prema njegovim rečima, identifikovala i neutralisala svedoke.

On je dodao da ne treba smetnuti sa uma da je samoproglašeno Kosovo "siva zona" u Evropi za organizovani kriminal i islamiste.

Čurkinu je zasmetalo i to što u Izveštaju UNMIK-a nije spomenuta "epizoda" u kojoj je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin prilikom posete južne srpske pokrajine tražio sastanak sa komandantom Kfora, ali on za to nije našao vremena.

Ruski ambasador u UN-u je podsetio sve predstavnike zemalja članica Ujedinjenih nacija da su snage NATO-a na Kosovu na osnovu rezolucije UN.