Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Cvetićanin: Retorika BG i ZG pokazuje da se rat nikada nije završio

Foto: pixabay.com

Cvetićanin: Retorika BG i ZG pokazuje da se rat nikada nije završio

Iskustvo mi govori da se s vremena na vreme od Zagreba mogu očekivati izvesna zatezanja, kao jedan istorijski resantiman, čak i pod uslovom da se atmosfera u odnosima radikalno popravi, kaže naš bivši ambasador u Zagrebu, Radivoj Cvetićanin

Srbija
Izvor: Agencije/NB

Bivši ambasador Srbije u Hrvatskoj novinar Radivoj Cvetićanin kaže da retorika na relaciji BG - ZG sugeriše kao da rat nije definitivno završen, već "pauziran".

Cvetićanin je podgoričkom radiju "Antena M" kazao da su "sadašnju krizu u odnosima dve države i dva naroda proizveli unutrašnji odnosi u Srbiji, odnosno u Hrvatskoj".

"Naročito - izvinite na ovoj asimetriji - oni u Hrvatskoj. Poslednje hrvatske vlade, Milanovićeva, a još više Oreškovićeva i Karamarkova, bile su meke prema desnici i nacionalizmu i povampirenje loše istorije bilo je neizbežno", rekao je nekadašnji ambasador u Zagrebu, a danas novinar beogradskog lista "Danas".

On je naveo da je to opasan razvoj događaja i da je krajnje vreme da se spreči dalje zaoštravanje.

Cvetićanin smatra da Beograd rizikuje da Hrvatska opet uspori pregovore Srbije o članstvu u Evropskoj uniji (EU) i sugeriše da "kompromis i popuštanje nisu najgora stvar u politici".

"Iskustvo mi govori da se s vremena na vreme od Zagreba mogu očekivati izvesna zatezanja, kao jedan istorijski resantiman, čak i pod uslovom da se atmosfera u odnosima radikalno popravi", rekao je Cvetićanin.

On smatra da izbori u Hrvatskoj mogu doneti poboljšanje u odnosima.

"Kampanja će se, naravno, oslanjati na stereotipe u vezi sa Srbijom, ali postoji prostor za izvesnu nadu kada sve to prođe, jer HDZ sa (Andrejom) Plenkovićem nije i neće biti isti HDZ kao onaj sa (Tomislavom) Karamarkom, uza sve takozvane antisrpske atribucije koji prate Plenkovića", rekao je Cvetićanin.

Kako kaže, Plenković bi mogao promeniti političku klimu u Hrvatskoj, bio u vlasti ili u opoziciji, i da Srbija ne bi "imala druge nego da zaćuti".