Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Da li su studenti u pravu? OSVANULA PORUKA KOJA OTREŽNJUJE! (FOTO)

Studenti/ Foto: Tanjug

Da li su studenti u pravu? OSVANULA PORUKA KOJA OTREŽNJUJE! (FOTO)

Jedna godina studija vredi kao tri prosečne plate u Srbiji, ili kao šest "minimalaca". A gde su troškovi stanovanja, hrane i ostalih studentskih nameta?

Srbija
Autor: Nova borba

Svi koji su ikada studirali, kao i roditelji koji su svoju decu slali na studije, znaju vrlo dobro koliko je napora i truda potrebno da bi se završio fakultet.

Ipak, studiranje je nekako uvek posebna stavka u porodičnom budžetu svake porodice ponaosob. Primera radi, na srpskim Univerzitetima prosečna godina na samofinansiranju košta oko 120 hiljada dinara, s tim da postoje smerovi i fakulteti gde je to jeftinije, ali i gde je mnogo skuplje.

Čak i ako student "upadne" na budžet, troškovi su veoma veliki, od overe semestra, preko troškova upisa godine i slično.

Izrevoltirani velikim nametima za studente, zasad još nepoznati "počinioci" obrali su velike simpatije građana Srbije, pošto su na stazi u Studentskom gradu Univerziteta u Novom Sadu ostavili poruku sledeće sadržine: "Profesore, kako ste studirali?"

Ova poruka aludira na period u kome su generacije nekadašnjih studenata imali pravo na besplatno visoko obrazovanje, pa se sa pravom nameće pitanje da li bi studiranje trebalo da bude dostupno većem broju ljudi?