Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DA SE VIDI KO JE ZDRAV: Prosvetare svake godine na SISTEMATSKE PREGLEDE

Foto: pixabay.com

DA SE VIDI KO JE ZDRAV: Prosvetare svake godine na SISTEMATSKE PREGLEDE

Sistematski za učitelje i nastavnike ukinuti su pre desetak godina jer su bili veliki trošak, a Forum srednjih stručnih škola inicira njihov povratak.

Srbija
Izvor: Politika

Nastavnici su sada dužni da obave sistematski samo prilikom zapošljavanja. To praktično znači da se zdravstveno stanje prosvetara posle strupanja u radni odnos ne proverava do penzije. Inicijativu da se u prosveti vrate sistematski za zaposlene u školama pokreće Forum stručnih škola, uveravajući da je prosečna starost zaposlenih u školama - 51,5 godina, a da se ne zna da li su zdravstveno spremni da odgovore na izazove posla koji rade, jer obaveznih lekarskih pregleda nema.

"Ko zna koliko je među prosvetnim radnicima kandidata za kardiologa, endokrinologa, neuropsihijatra, kojima je potrebno lečenje i adekvatna terapija. Ranije su postojali sistematski 'pregledi svake godine. Nisu bili temeljni, ali su bili. Kao i u svakoj branši, i u prosveti ima bolesnih ljudi, sa različitim zdravstvenim tegobama, problemima sa pritskom hroničnim oboljenjima, obolelih od infektivnih bolesti. Dakle, možda se među njima nalaze oni koji više nisu sposobni da rade sa đacima u školama", objašnjava predsednik Foruma srednji strčnih škola Milorad Antić.