Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dačić: Albanci sa Kosova LAŽU VUČIĆA - ne žele kompromis, SAMO PRIZNANJE

Foto: Printscreen N1

Dačić: Albanci sa Kosova LAŽU VUČIĆA - ne žele kompromis, SAMO PRIZNANJE

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da, imajući u vidu svoje iskustvo, smatra da deo međunarodne zajednice i Albanci sa Kosova lažu predsednika Vučića – ne žele kompromis, samo priznanje.

Srbija
Izvor: RTS

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić smatra da Priština i međunarodna zajednica treba da se izjasne o tome ima li ili nema Briselskog sporazuma, koji je potpisan pre pet godina.

"Ketrin Ešton, Hašim Tači i ja smo potpisali taj sporazum, a ne bih da nije bilo odrednice o Zajednici srpskih opština (ZSO). Zbog toga je Srbija napravila niz ustupaka, uključujući i integraciju srpskih u kosovske institucije, da bi to moglo da funkcioniše. Neprihvatljivo je da i dalje raspravljamo o tome hoće li neko primeniti sporazum", rekao je Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Komentarišući izjavu šefa kabineta Hašima Tačija, Bekima Čolakua, koji je rekao da bi Rumunija trebalo da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova pre nego što se aktivno uključi u rešavanje tog problema, Dačić je rekao da je to "težak bezobrazluk".

"Ne znam da li shvataju da su oni budale ako smatraju da će neko silom naterati Vučića ili Srbiju da bez kompromisa prizna Kosovo", rekao je Dačić.

Objasnio je da predsednik Vučić želi zbog budućnosti da reši pitanje Kosova, ali da je naivno i pogrešno verovanje da će to učiniti bez daljih dogovora i kompromisa.

"Ja Vučiću stalno govorim, pošto vidim da se muči oko toga jer nije lako – vrši se veliki pritisak da Srbija normalizuje odnose sa Prištinom da bi imala evropski put, a ne kaže se Prištini da oni učine napor ka normalizaciji – imajući u vidu moje iskustvo, siguran sam i stalno ga upozoravam da ga lažu sve vreme i neće kompromis i traže naše priznanje", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je rekao da strahuje da će na kraju samo ispostaviti papir Beogradu u kojem ništa neće pisati osim da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova.

"Što se mene tiče, a siguran sam i predsednika Vučića – Srbija to nikada neće prihvatiti i takvi pokušaji su pucanje iz prazne puške, ne postoji ucena koja može Srbiju da natera da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", poručio je ministar.

Dodao je da će Beograd "nastaviti sa svojom akcijom, što ih najviše nervira, iako govore da su to dečje igre i da je sve rešeno".

Dačić je rekao da pitanje Kosova nije rešeno, što dokazuje i činjenica da Vučića zovu na razgovore, kao i to što će, ističe, desetak zemalja povući priznanje Kosova.

"Želimo kompromis, a ako oni ne žele kompromis – 'teraćemo se još'. Podržavam i podstičem predsednika Vučića da u ovoj stvari bude beskompromisan", rekao je Dačić.