Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DAČIĆ: Albanci već imaju svoju državu, ko još ima dve?

Foto: Tanjug

DAČIĆ: Albanci već imaju svoju državu, ko još ima dve?

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u intervjuu za "Raša tudej" da živimo u "vremenu antiruske histerije", i ponovio da se Srbija neće pridružiti sankcijama

Srbija
Izvor: RTS

"Živimo u vremenu antiruske histerije u svetu. Kada sam bio u Beloj kući i razgovarao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Makmasterom, doslovno je rekao da je američki uticaj dobar, a ruski štetan. U slučaju Srbije, to se nije pokazalo kao istina u prošlosti, budući da su u proteklih nekoliko decenija mnogi principi međunarodnog prava prekršeni na primeru Srbije", rekao je Dačić.

Dodao je da Srbija pripada Evropi geografski, politički i istorijski.

"I jedino je logično da je naš interes da postanemo članica EU zasnovan na, rekao bih, našem ličnom iskustvu. Bio sam na različitim pozicijama u vladi – kao premijer i kao ministar spoljnih poslova, i nikad nisam nikoga s ruske strane čuo da negativno govori o našoj želji da se pridružimo EU", ukazao je Dačić.

Kako je objasnio, jedina stvar koju Rusija očekuje je da članstvo Srbije u EU neće za posledicu imati antiruski stav za koji Srbija, napomenuo je, nije uopšte ni zainteresovana.

"Ipak, jedan od uslova je da se uskladi naša spoljna politika s EU, i tu nastupa Rusija. Pridruživanje sankcijama protiv Ruske federacije - postoje zemlje koje postavljaju to pitanje na svakom sastanku. Verovatno znate na koje zemlje mislim. One uvek kritikuju Srbiju, jer se ne pridružuje sankcijama protiv Ruske Federacije. Mi se sigurno nećemo pridružiti sankcijama i, u tom smislu, nastavićemo da razvijamo dobre odnose s Ruskom Federacijom", poručio je Dačić.

Albanci ne žele kompromis

Istakao je da mnoge zemlje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, među kojima je i pet zemalja EU.

"U proteklih nekoliko meseci uspeli smo u tome da neke zemlje povuku svoja priznanja. To znači da je proces i dalje živ, još nije gotov. Niko ne može da dobije otcepljenje bez dogovora sa zemljom od koje žele da se odvoje. U tom smislu, mi smo za dijalog", poručio je Dačić.

Navodeći da neke evropske zemlje tvrde da Srbija mora da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, Dačić napominje da to nije kompromis i poručuje da Srbija nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Upitan da li bi kompromis bio ako bi Srbiji pripao sever, u zamenu za jug Kosova, Dačić je rekao da Srbija ima svoje predloge kako bi kompromis mogao da izgleda, ali da Albanci u Prištini ne žele kompromis.

"Ne žele da razgovaraju, žele samo da diskutuju o tome da bi Beograd trebalo da prizna njihovu nezavisnost. To je za nas neprihvatljivo", jasan je Dačić.

Šef srpske diplomatije smatra da Albanci, očigledno, misle da je dovoljno da jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova priznaju pojedine zapadne zemlje i da bi to onda bio "svršen čin".

"Tu greše. Imaju lažnu listu zemalja koje su ih priznale. Govore o 116 zemalja, koje su ih priznale. Siguran sam da je u interesu svih da se zapravo pronađe kompromis, ali ako ne žele kompromis, mi ćemo nastaviti našu borbu", poručio je Dačić.