Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dačić: BRITANIJA ULOŽILA PROTEST Surinamu zbog povlačenja priznanja Kosova

Foto: Tanjug

Dačić: BRITANIJA ULOŽILA PROTEST Surinamu zbog povlačenja priznanja Kosova

Velika Britanija je uložila protest Surinamu pošto je ta država povukla odluku o priznanju nezavisnosti Kosova i Metohije, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Srbija
Izvor: RTS

Ivica Dačić je rekao da treba nastaviti sa realizacijom državnih ciljeva. Među njima su, kako je naveo, evropski put Srbije, ali i očuvanje državnih i nacionalnih interesa.

"Bez ozbira na to što neke velike zemlje govore da su naši prijatelji, moram da kažem da je jedna od tih velikih zemalja – Velika Britanija, uložila protest Surinamu zato što je povukao priznanje KiM", rekao je Dačić.

Ukazao je na to da, kada je reč o Kosovu i Metohiji, sve veći broj zemalja razmišlja o svim posledicama jednostrano proglašene nezavisnosti, naročito u svetlu najnovijih događaja u Kataloniji.

"Raduje nas odluka Surinama o povlačenju priznanja, a takođe i stav Gvineje Bisao koji govori o tome da sadašnja vlast stoji na stanovištu odbrane teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije", rekao je Dačić.

Najavio je da će 24. novembra u Parizu učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova frankofonih država, a potom na sastanku Atlantskog saveta u Vašingtonu.

U Parizu će, kaže, pokušati da utiče na naše "nekadašnje prijatelje" koji su priznali nezavisnost Kosova da preispitaju tu odluku, dok će u SAD razgovarati sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa, kao i sa novoimenovanim pomoćnikom državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom.

"Pošto je to kod njih komplikovano, pomoćnik zamenika, zamenik pomoćnika... on je šef Hojt Jiju", objasnio je Dačić novinarima.

O "lavirintima" spoljne politike

Navodeći da se Srbija uvek nalazila na poprištu sukoba na globalnom nivou, Dačić je ukazao da se i sada "prelamaju" interesi velikih sila upravo na tom prostoru i da je potrebno pronaći "izlaz iz lavirinta".

Kako je rekao, u tom "lavirintu" ima više upitnika i podsetio da Srbija ide u EU, a da je većina članica priznala nezavisnost Kosova, te "bilateralno pokušavaju na različite načine da to bude neko trajno rešenje za Kosovo – priznanje".

Zato je, kaže, veoma teško kada se govori o otvaranju novih poglavlja jer se ne radi samo o tome koliko je Srbija odmakla u reformama već i koliko je napredovala u dijalogu sa Prištinom.

"Danas se vode velike borbe i važno je da Srbija ne odustaje od evropskog puta, ali, s druge strane, mi moramo da definišemo naše interese i donosimo odluke u skladu sa tim", rekao je ministar.