Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dačić: Burundi POVUKAO PRIZNANJE Kosova

Ivica Dačić/ Foto: tf.rs

Dačić: Burundi POVUKAO PRIZNANJE Kosova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je iz Burundija doneo notu kojom se povlači priznanje Kosova. Nastavićemo borbu za državne i nacionalne interese, rekao je Dačić i poručio: Nismo velika sila, ali od Kosova smo svakako veći.

Srbija
Izvor: RTS

"Ovih dana u Prištini se obeležava desetogodišnjica od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Želim da dam prilog. Doneo sam notu Ministarstva inostranih poslova i međunarodne saradnje Republike Burundi gde oni povlače priznanje Kosova", rekao je Ivica Dačić na vanrednoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova

Ističe da se time pokazuje koliko je krhka tzv. nezavisnost Kosova i koliko je lažna lista koju prištinski organi pokazuju građanima.

"Oni su rekli da je to 116 zemalja, pozvao bih prištinske organe da pokažu papire tih 116 zemalja, tu su i zemlje koje nisu priznale Kosovo i oni koji nisu članice UN i zemlje koje su povukle priznanje Kosova kao nezavisne države", naveo je Dačić.

Ističe da je prošlo deset godina od jednostrano proglašene nezavisnosti i da je, i pored velike podrške koju ima od zapadnih sila, Kosovo daleko od toga da bude međunarodno priznato.

"Kosovo nije članica UN, OEBS-a, Saveta Evrope – najvažnijih međunarodnih organizacija", rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je upitao kako je on kao ministar spoljnih poslova uspeo da ubedi tri zemlje da povuku priznanje za razliku od nekih drugih političara.

"Zbog toga ih optužujem. Smatram da su se neki radovali da bi to što pre skinuli sa dnevnog reda, zato su, između ostalog, prebacili dijalog iz UN u EU", rekao je Dačić.

Poručio je da će nastaviti borbu za državne i nacionalne interese. "Nismo velika sila, ali od Kosova smo svakako veći", poručio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je izjavio i da zajednička pozicija EU nigde ne govori da Srbija mora da prizna Kosovo i dodao da je arogantno, neprihvatljivo i kontraproduktivno da se od Srbije to traži.

Burundi je država u istočnoj Africi i prostire se na površini od 27.830 kvadratnih kilometara. Glavni grad je Budžumburi.