Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dačić: Danas upućujemo protestnu notu Hrvatskoj

Foto: sps.org.rs

Dačić: Danas upućujemo protestnu notu Hrvatskoj

Srbija će danas Hrvatskoj uputiti protestnu notu zbog rehabilitacije fašizma, zločina protiv Srba, njihovog pokrštavanja i incidenata koji se u toj državi povećavaju protiv građana srpskog porekla, najavio je Ivica Dačić

Srbija
Izvor: Tanjug

Srbija će danas Hrvatskoj uputiti protestnu notu zbog rehabilitacije fašizma, najavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Srbija će danas Hrvatskoj uputiti protestnu notu zbog rehabilitacije fašizma, zločina protiv Srba, njihovog pokrštavanja i incidenata koji se u toj državi povećavaju protiv građana srpskog porekla", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Beogradu, odgovarajući na pitanje da li je Srbija odgovorila Hrvatskoj na protestnu notu.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je zemlja u kojoj se rehabilituju fašističke tvorevine koje su postojale i u drugim državama, ali u kojima se, kako je rekao, ne drže hvalospevi kao u Hrvatskoj.

"Stepinac je bio duhovnik ustaškog pokreta, blagosiljao je zločine i ustašku državu govoreći da je to božje delo i dar Hrvatima", rekao je Dačić i podvukao da nikakvi protesti to ne mogu da promene.

Na pitanje šta će biti ukoliko Hrvatska ne bude želela da primi protestnu notu, Dačić je rekao da je to samo forma i da će ona u svakom slučaju biti objavljena, što je i njena suština.

"Mi ne radimo protestne note radi paralele, već zato što je reč o suštinskom pitanju. Isto kao što sam bio protiv rehabilitacije nekih na teritoriji Srbije", rekao je Dačić ocenjujući da je fašizam univerzalno zlo i isključivo je zabranjena njegova promocija, a da je "ustaška NDH svakako fašistička tvorevina".