Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dačić: Niko neće ponižavati Srbiju

Ivica Dačić/ Foto: vijesti.ba

Dačić: Niko neće ponižavati Srbiju

Srbija ne šalje protestne note reda radi, već zbog konkretnih incidenata ili izjava i anticivilizacijskih postupaka Hrvatske, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Srbija
Izvor: N1, Tanjug

Srbija ne šalje protestne note reda radi, već zbog konkretnih incidenata ili izjava i anticivilizacijskih postupaka Hrvatske, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je za televiziju N1 istakao da Srbija želi da se situacija u regionu stabilizuje, ali da "niko neće ponižavati Srbiju".

Kada je u pitanju formiranje Vlade Srbije i dilema da li će Socijalistička partija Srbije biti njen deo, Dačić kaže da je to tema za mandatara.

"Mi smo razgovarali o tome na početku i posle toga više nije bilo razgovora. Nismo razgovarali o resorima, a i ono što znam sigurno vam ne bih rekao", zaključio je lider SPS.

Dačić objašnjava da je Albaniji i Hrvatskoj poslato više nota zbog različitih incidenata, kojih kaže da je bilo oko 30.

Prema njegovim rečima, slanje nota nije ništa posebno, već redovan način komunikacije u diplomatiji, a da ih je dobijala i Srbija.

"Svaka zemlja koja drži do sebe će uputiti protestnu notu. Slične stvari su bile i kada su se dešavale kod nas. Kada je bila zapaljena hrvatska zastava, bila je upućena nota Srbiji", navodi Dačić i dodaje da je i SAD poslala protestnu notu posle govora Vojislava Šešelja u Skupštini Srbije.

Na konstataciju da Bosna i Hercegovina nije protestovala notom na paljenje svoje zastave u Srbiji, Dačić kaže da to zavisi od države do države.

Objašnjava da je situacija sa Hrvatskom drugačija, jer se ne radi o incidentima "od juče ili prekjuče", već o "anticivilizacijskim postupcima".

"Imamo u kontinuitetu deo vladajuće garniture koja govori jezikom koji

dovodi do rehabilitacije ustaške NDH. Biće proslava obeležavanja Oluje i Tompson će biti u Kninu i vikaće 'za dom spremni'. Da li je moguće u Nemačkoj neko da viče 'Zig hajl'. Imate Stepinca koji je govorio da je NDH božji dar i ostvarenje sna, imate da se školama daje ime po Milanu Budaku", kazao je ministar spoljnih polsova.

Prema njegovim rečima, ti problemi treba da se reše u bilateralnim odnosima, ali kako kaže - ne vredi.

"Premijer Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske potpisali su deklaraciju, ali hrvatska vlada ima politiku čiji je cilj zaoštravanje odnosa u regionu", kaže Dačić.

On dodaje da je prisustvovao mnogim sastancima Aleksandra Vučića sa stranim zvaničnicima u kojima se insistiralo da Srbija radi na boljim odnosima u regionu.

"Očito je da postoji tendencija destabilizacije u regionu, mislim da se to mora prekinuti", rekao je ministar, dodajući da Srbija želi da se situacija u regionu stabilizuje, ali da "niko neće ponižavati Srbiju".