Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DAČIĆ NUDI SVU POMOĆ Tužilaštvu nadležnom za zločine OVK!

Foto: Tanjug

DAČIĆ NUDI SVU POMOĆ Tužilaštvu nadležnom za zločine OVK!

Specijalizovano tužilaštvo će istraživati navode o ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti koji su počinjeni od 1998. godine do kraja 2000. godine na Kosovu i Metohiji

Srbija
Autor: Nova borba

Šef srpske dipolmatije Ivica Dačić razgovarao je sa glavnim tužiocem Specijalnog suda za zločine OVK Dejvidom Švendimenom.

Specijalizovano tužilaštvo će istraživati navode o ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti na koje upućuje izveštaj Dika Martija upućen Savetu Evrope iz 2011. godine, a Švendimenova kancelarija je osnovana pre dva meseca u Hagu i trenutno ima 35 saradnika, sa planovima da se taj broj uveća do planiranih 65 operativaca.

Švendimen je istakao da je ovo njegova prva poseta regionu na ovoj funkciji, u okviru koje je posetio i Prištinu, sa ciljem da se predstavi nadležnim predstavnicima relevantnih institucija Vlade Republike Srbije sa kojima će sarađivati u narednom periodu i najavio da od njih očekuje pomoć kada krene sa prosleđivanjem zahteva za saradnju u vezi sa konkretnim slučajevima. Posebno je istakao da će, kao profesionalac, biti odgovoran da dosadašnji period rada na istragama, koji traje duže od četiri godine, pretoči u konkretne optužnice i završi svoj posao, i istakao svoje uverenje da žrtve i preživeli treba da dobiju zadovoljenje i da se sa njima postupa sa poštovanjem. Očekuje se i podrška za otvaranje Kancelarije specijalnog tužioca u Beogradu i pristup odgovarajućim dokumentima i svedocima.

Ministar Dačić je istakao da Vlada Srbije podržava rad Suda i Tužilaštva za ratne zločine. Istakao da smatra da je formiranje ovih institucija vid zadovoljenja zahteva Republike Srbije da se ravnomerno i ravnopravno istražuju i zločini koji su počinjeni protiv Srba tokom konflikta u bivšoj SFRJ, što do sada nije bio slučaj. Obećao je logističku i pravnu podršku Tužilaštvu, uz očekivanje da će operativni deo procesa početi što pre.

Razgovoru je prisustvovao i Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i predsednik Komisije za nestala lica, koji je sa Švendimenom razgovarao o svojim iskustvima i saznanjima u radu sa porodicama nestalih lica. Tužilac je zamolio predsednika Komisije za nestala lica da prenese ovim licima njegovu zainteresovanost i posvećenost.