Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dačić odgovara Kovaču: U našoj noti nema laži

Foto: Medija Centar Beograd

Dačić odgovara Kovaču: U našoj noti nema laži

"U našoj protestnoj noti nema, kako on kaže, lažnih citata već su navedene doslovne izjave Stepinca izrečene na Uskrs 1941. godine​​", rekao je Dačić.

Srbija
Izvor: N1

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić odbacio je tvrdnje ministra spoljnih poslova Hrvatske Mira Kovača da se u protestnoj noti Srbije nalaze lažni citati kardinala Alojzija Stepinca.

“Možda naša protestna nota Hrvatskoj ministra Kovača lično podseća na Miloševića, što svakako nije istina, ali povampirene ustaše danas u Srbu ni na šta i ni na koga ne podsećaju, nego oni jesu naslednici fašističke ustaške NDH i Ante Pavelića. U našoj protestnoj noti nema, kako on kaže, lažnih citata već su navedene doslovne izjave Stepinca izrečene na Uskrs 1941. godine u zagrebačkoj katedrali posvećenoj Bogorodici, gde on propoveda lojalnost fašističkoj ustaškoj NDH, kao i citat iz njegove okružnice biskupima gde kaže da je NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda i odavno sanjani i željeni ideal”, naveo je Dačiću pisanoj izjavi.

Ministar spoljnih poslova Srbije podseća i da je Stepinac 3. oktobra 1946. godine, svoje suđenje prekinuo kako bi izjavio da pokrštavanje Srba nije ispravan naziv, nego se radi o “verskom prelazu”. Ovo su istorijske činjenice, koje nemaju nikakve veze sa Miloševićem, poručuje Dačić.

“Dok je Hitler za Nemce i ceo svet simbol zla, za hrvatsku vlast NDH je ostvarenje hrvatskog sna, Ante Pavelić i ustaše simbol herojstva, a sa njim i njihov duhovnik Stepinac, simbol svetosti. Za to su dokaz i današnje slike ustaškog divljanja u Srbu. Srbija hoće dobre odnose sa Hrvatskom, ali ne po cenu da se ratni zločinci pretvaraju u navodne mučenike”, naveo je Dačić.

Ministar inostranih poslova Hrvatske Miro Kovač rekao je da su protestnu notu Srbije dobili kasno uveče i da je to pokušaj destabilizacije Hrvatske "u osetljivom trenutku, nakon raspuštanja sabora i pre proslave Oluje".