Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dačić: Odluka Britanaca ne menja naš put

Foto: sps.org

Dačić: Odluka Britanaca ne menja naš put

EU je pretrpela značajan udarac, ail mi treba da gledamo ono što je bolje za nas, a to je pristupanje EU, poručio je Ivica Dačić

Srbija
Izvor: Sputnjik

Odluka britanskog naroda na referendumu nema nikakve veze kada je reč o političkom putu Srbije, Srbija treba da nastavi evropski put i radi svoj deo posla, poručio je danas ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić, dodajući da je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić za 10.30 zakazao sednicu Vlade Srbije.

Na toj sednici, kako je Dačić rekao za RTS, tema će, pored ostalog, biti i reakcija na referendum, odnosno na očuvanje stabilnosti u zemlji.

Država će, prema njegovim rečima, preduzeti sve mere kako bi se sačuvala ekonomska i finansijska stabilnost u uslovima kada dolazi do određenih poremećaja na svetskom tržištu koji su nastali na međunarodnom finansijskom tržištu nakon izjašnjavanja Britanaca. Dačić ne veruje da će odluka Britanaca uticati na nestajanje EU i evropske ideje.

- EU je pretrpela značajan udarac, ali čini mi se i da je Velika Britanija pretrpela veliki udarac - rekao je Dačić, dodajući da je autonomno pravo svakog naroda da odlučuje o svojoj sudbini bez obzira da li se ta odluka nekom dopada ili ne.

Podsetio je i da Velika Britanija, bez obzira što je bila deo EU, nikada u potpunosti nije delila sve mehanizme EU, da je zadržavala određeni nivo posebnosti i da je imala velike rezerve prema EU.

- Kada je reč o Srbiji, mi treba da gledamo naše interese - naglasio je Dačić.

Prema konačnim rezultatima britanskog referenduma za izlazak iz EU je glasalo 51,89 odsto, a za ostanak u EU 48,11 odsto građana. Na osnovu prebrojanih glasova u sva 382 lokalna izborna centra, za izlazak je glasalo 17.410.742 građana, a za ostanak 16.141.241 glasača, javlja Rojters.