Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DAČIĆ OŠTRO "Plejada zaboravljenih se buni zbog Miloševića"

Ivica Dačić Foto: Tanjug/J. Pap

DAČIĆ OŠTRO "Plejada zaboravljenih se buni zbog Miloševića"

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas u saopštenju da je Srbiji krenulo od kad su sa vlasti otišli Tadić, Jovanović, Pajtić, Čanak i ostali.

Srbija
Autor: NB

Dačić je rekao da se, kako ih je nazvao, „plejada zaboravljenih“, Tadić, Čeda Jovanović, Pajtić, Čanak i ostali, ovih dana užasava navodne rehabilitacije Slobodana Miloševića, iako to niko nije ni spomenuo, niti glorifikovao devedesete, dodajući da će o Miloševiću suditi istorija i vreme.

„Time svesno lažu, jer je borba protiv Miloševića i njegovih zločina bila osnovni moto njihovog postojanja. Sada im smeta i Haški sud jer je konstatovao da Milošević, a time i Srbija, nije odgovoran za ratne zločine i etničko čišćenje u BiH. Zato i tolika politička histerija“, piše u saopštenju prvog potpredsednika vlade.

Dačić je kazao i da oni ne brinu zbog Miloševića i devedestih, već da brane sebe iz svoju politiku iz tog vremena, koja se, kaže Dačić, zasnivala na tome da je Srbija vršila ratne zločine i da je državno rukovodstvo Srbije, na čelu sa Miloševićem, bilo udruženi zločinački poduhvat.

„Upravo je Haški sud konstatovao suprotno, da je Milošević oslobođen sumnji za etničko čišćenje i ratne zločine u BiH, da nije bio deo udruženog zločinačkog poduhvata i da je, upravo suprotno, osudio etničko čišćenje“, istakao je Dačić.

Kako je rekao “Tadić, Pajtić, Čeda, Čanak i ostale froncle nekadašnje opozicije žive u prošlosti, i misle da će dvaput moći na istu priču nekoga da prevare“.

Šef diplomatije je kazao i da su nekadašnji članovi DS, Tadić, Čeda i Pajtić, Radovana Karadžića na Palama ubeđivali da odbaci predlog Miloševića za prihvatanjem mirovnog plana.

„Tadić je, kad su mu socijalisti bili potrebni, na sednici Glavnog odbora DS-a 7. juna 2008. godine, doslovce rekao da su DS i SPS suočeni sa činjenicom da lideri stranaka nisu među njima (Đinđić i Milošević) i da obe stranke imaju svoj bol, ali da moraju u budućnosti da pokažu spremnost i nađu bolju šansu za svakog građanina Srbije. I Pajtić je glasao za tu koaliciju, pa kako sada smeta samo to što Hag nije osudio Miloševića“, ukazao je Dačić.

Dačić se osvrnuo in a Vuka Draškovića, za kog je rekao da je prvi formirao Srpsku nacionalnu gardu i poslao je u Hrvatsku 1991. godine, a danas priča o Miloševićevoj ratnoj gardi.

Prvi potredsednik vlade je zajključio da Srbija sada gleda u budućnost, te da je otišla najdalje u svakom pogledu, od kad su pomenuti popadali sa vlasti.