Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dačić: Papa se izjavom OGRADIO OD STEPINCA

Foto: sps.org.rs

Dačić: Papa se izjavom OGRADIO OD STEPINCA

"Ove reči pape Franje potvrđuju da je Srbija bila u pravu kada se usprotivila rehabilitaciji Stepinca".

Srbija
Izvor: RTS

Izjava pape Franje u Gruziji da je preobraćivanje pravoslavaca veliki greh, predstavlja dosad najveću ogradu i osudu Vatikana postupaka hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca, rekao je potpredsednik Vlade i ministar spoljih poslova Ivica Dačić.

Stepinac je, podsetio je Dačić, za vreme Drugog svetskog rata, ne samo blagosiljao fašističku ustašku NDH, već je formirao Odbor za pokrštavanje Srba.

"Tako je on na delu učestvovao u sprovođenju plana za rešavanje srpskog pitanja koji je izneo ustaški ministar Mile Budak - da jednu trećinu Srba treba pobiti, jednu trećinu proterati, a jednu trećinu pokatoličiti", objasnio je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Na suđenju posle rata, Stepinac je svoju odbranu ćutanjem jedino prekinuo da obrazloži da je to, u stvari, samo, kako on kaže, verski prelaz, piše u saopštenju.

"Ove reči pape Franje potvrđuju da je Srbija bila u pravu kada se usprotivila rehabilitaciji Stepinca. Nikakva njegova rehabilitacija, odnosno oslobađanje od krivice za zločine i pokrštavanje Srba, nije moguća, a kamoli kanonizacija", rekao je Dačić.

Ako se posle ovih papinih reči da je u pitanju veliki greh to i desi, kaže Dačić, "onda je jasno da je to antisrpski akt, jedino ukoliko neko ne misli da je protiv Srba sve dozvoljeno".