Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DAČIĆ "PODVIKNUO" NA EU: "Ne govorite o Kosovu kao o državi"

Ivica Dačić/ Foto: mfa.gov.rs

DAČIĆ "PODVIKNUO" NA EU: "Ne govorite o Kosovu kao o državi"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je u Varšavi pred zvaničnicima EU rekao da oni moraju poštovati statusnu neutralnost Kosmeta.

Srbija
Izvor: Agencije

On je sastanku šefova diplomatija Višegradske grupe, Zapadnobalkanske šestorke i njihovih suseda u regionu u Varšavi napomenuo da Srbija nije deo zajedničke bezbednosne politike Evrospke unije i da se nekad interesi naše zemlje i EU ne poklapaju, ali da sve zemlje članice Unije moraju da poštuju svoje vlastite odluke, pa tako i na sastancima moraju da poštuju statusnu neutralnost Kosova.

"Da li su predstavnici Prištine označeni sa zvezdicom i sa fusnotom na sastancima? Dali poštujete statusnu neutralnost? Govorite o njima kao da su zemlja, a mi nismo s tim saglasni. Da li se SSP sa Kosovom ratifikuje u nacionalnim parlamentima država članica? Ne, ratifikovan je samo u Evropskom parlamentu. Kako možete da govorite o Kosovu kao državi", kazao je Dačić u obraćanju kolegama iz evropskih zemalja i visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini.

Dačić je upitao da li Srbija treba da prihvati nezavisnost Kosova, kad to nisu učinile ni sve članice EU.

"Mi jesmo tolerantni, ali vi u EU treba da se pridržavate svojih odluka", rekao je Dačić, koji je tom prilikom istakao da se od naše zemlje traži pridruživanje odlukama EU u spoljnoj politici koja nisu u skladu s nacionalnim interesima Srbije.

Dačić je upozorio da Srbija u procesu evrointegracija mora da se uhvati u koštac ne samo sa sveobuhvatnom reformom već i da dijalogom o normalizaciji odnosa s Prištinom čiji ishod utiče na ceo region.