Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dačić: PRIŠTINA IZMIŠLJA i manipuliše brojkama o priznanju

Ivica Dačić http://www.mfa.gov.rs

Dačić: PRIŠTINA IZMIŠLJA i manipuliše brojkama o priznanju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Priština manipuliše brojkama kada je reč o zemljama koje su priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, sa željom da to bude podsticaj za neka nova priznanja.

Srbija
Izvor: RTS

Ivica Dačić je naveo da, dok je Rusija na strani Beograda, Kosovo i Metohija nikada neće postati članica Ujedinjenih nacija.

Navode prištinskih zvaničnika da oni "neumoljivo idu ka dve trećine" zemalja UN koje su priznale Kosovo (129) ocenjuje kao laži.

"Kada govorimo o ciframa, psihički je važno da pokušamo da taj broj zemalja svedemo na što manji broj, da bismo sprečili tu vrstu manipulacija. Na tom njihovom spisku se nalaze svakakve tvorevine koje nisu članice UN, npr. Kukova ostrva", rekao je Dačić.

Dodao je da je bio u Argentini, koja ima problem sa Malvinima, za koje se kod nas koristi termin Folklandska ostrva, zbog čega se Argentina ljuti.

"Velika Britanija je slala svoje ratne brodove da zaštiti svoj teritorijalni integritet na Malvinima, a ona je priznala nezavisnost Kosova i sad nam zameraju. I čuo sam da će Britanija uložiti protest zbog onoga što sam ja pričao u Argentini. A ja ću nastaviti da pričam i dalje. Šta ima oni da protestuju protiv istine?", rekao je Dačić i dodao: "Kako ih nije sramota da otcepe deo naše teritorije, a nemaju taj princip kada je reč o svojim interesima?"

Ističe da dalje mora da se ide hrabro jer, kako kaže, protivnici nisu laki i reč je o velikim pritiscima velikih sila koje ulažu proteste zemljama koje povlače priznanje.

"Tu su velike ucene, ali tu su i razne nepristojne ponude, znate da imamo posla sa Pacolijem, koji je milioner", naveo je Dačić.

Ukazao je da, kad Beograd kaže da hoće trajno rešenje, "oni kažu – kakvo rešenje, mi smo rešenje već dobili, a to je nezavisnost".

"E pa toga nema. Oni kažu – mi ćemo dobiti stolicu u UN, a ja ću upotrebiti narodski izraz, malo sutra će dobiti stolicu", rekao je Dačić i dodao da su mnoge zemlje posle Katalonije shvatile koliki je to problem navodeći da "Katalonija ide putem Kosova i Kurdistan ide putem Kosova".

Govoreći o unutrašnjem dijalogu o KiM, Dačić je rekao da je on izneo neko svoje stanovište za koje misli da je jedino realno i trajno rešenje u ovom trenutku. "Svako će izneti svoje mišljenje, Srbija neće voditi ratove, ali problem Kosova u smislu nezavisnosti nije rešen", rekao je Dačić.

Kada je reč o gledištima da treba čekati povoljniji istorijski trenutak za rešavanje pitanja KiM, Dačić kaže da čekamo već dvadeset godina.

"Da nismo čekali, mislim da bismo imalo mnogo bolje rešenje. Nažalost, vreme u ovom trenutku na međunarodnoj sceni neće raditi toliko dobro za nas osim ako ne dođe do tektonskih promena u politici zapadnih sila. Evo primera: Haradinaj je proglasio za praznik dan albanske zastave. Znači sledeće godine Republika Srpska proglašava za praznik dan državnosti Srbije. Sada niko nije ništa rekao na tu temu", rekao je Dačić.