Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dačić se nada da Bregzit neće uticati na politiku poširenja EU

Ivica Dačić/ Foto: vijesti.ba

Dačić se nada da Bregzit neće uticati na politiku poširenja EU

šef srpske diplomatije izrazio je očekivanje da će se do kraja 2016. godine steći uslovi i za otvaranje drugih pregovaračkih poglavlja, a pre svega poglavlja pet, 20, 25, 26.

Srbija
Izvor: Agencije

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić razgovarao je danas sa ambasadorkom Slovačke u Srbii Dagmar Repčekovom, i tom prilikom je izrazio nadu da zaokupljenost EU i njenih članica posledicama britanskog referenduma neće bitnije izmeniti politiku proširenja EU.

Naglasivši da je za Srbiju veliko ohrabrenje najava da će poglavlja 23 i 24 biti otvorena tokom ovog meseca, što predstavlja i priznanje svim naporima koje je Srbija uložila u proces evropske integracije, Dačić je čestitao Slovačkoj na preuzimanju predsedavanja Savetu EU i poželeo uspeh u ostvarivanju postavljenih prioriteta.

U skladu sa prioritetima slovačkog predsedavanja, od kojih je jedno i nastavak politike proširenja, šef srpske diplomatije izrazio je očekivanje da će se do kraja 2016. godine steći uslovi i za otvaranje drugih pregovaračkih poglavlja, a pre svega poglavlja pet, 20, 25, 26, kao i da će Slovačka, zajedno sa nama, raditi na tome da se ovaj ambiciozni plan ostvari, saopštio je MSP.

Kada je reč o učešću predstavnika nadležnih resora na neformalnim sastancima u organizaciji slovačkog predsedavanja Savetu EU, istaknut je interes Republike Srbije da na njima učestvuje.

Na sastanku je razmotrena i aktuelna situacija po pitanju migracija, kao i mogućnosti za konkretne projekte u okviru jačanja bilateralne saradnje, koja je obostrano ocenjena kao veoma dobra, navedeno je u saopštenju.