Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dačić se sastao sa kineskim kolegom Vang Jiem

Vang Ji i Ivica Dačić/ Foto: mfa.gov.rs

Dačić se sastao sa kineskim kolegom Vang Jiem

Sastanku je prisustvovao i kandidat Republike Srbije za generalnog sekretara UN-a Vuk Jeremić

Srbija
Autor: NB, Agencije

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se sa Vang Jiem, ministrom inostranih poslova Narodne Republike Kine koji je danas doputovao u Srbiju, u sastavu kineske državne delegacije koju predvodi predsednik Si Đinping.

Dačić je naglasio da Srbija izražava iskrenu dobrodošlicu dragim gostima iz prijateljske Kine, uverena da će odnosi višedecenijskog prijateljstva, uvažavanja i saradnje, nakon ove posete postati još čvršći, bogatiji i sadržajniji.

"Posetu predsednika Si Đinpinga tretiramo kao istorijsku, jer se realizuje nakon više od tri decenije od poslednje posete kineskog predsednika Beogradu i jer će odnosi strateškog partnerstva naše dve zemlje prerasti u kvalitativno novi nivo - sveobuhvatno strateško partnerstvo", istakao je ministar Dačić.

U Ministarstvu spoljnih poslova naglašavaju da će ova poseta biti trajno upamćena i po velikom broju - preko 20 - bilateralnih sporazuma koji pokrivaju širok dijapazon oblasti - od privrede i finansija, preko infrastrukture, do zaštite okoline, kulture, prosvete, medija i drugih oblasti.

U razgovorima dvojice ministara razmenjena su mišljenja o većem broju pitanja koja se odnose na bilateralne odnose, saradnju u okviru mehanizma Kina - zemlje Centralne i Istočne Evrope, kao i na multilateralne teme. Obostrano je konstatovano da odnose Srbije i Kine krasi tradicionalno prijateljstvo, duboko međusobno razumevanje i poverenje i uzajamna podrška u najvažnijim pitanjima od nacionalnog interesa. Naši bilateralni odnosi se kontinuirano razvijaju i unapređuju, naglasili su tokom ovog susreta ministri Dačić i Vang.

Sastanku je prisustvovao i kandidat Republike Srbije za generalnog sekretara UN-a Vuk Jeremić, navodi se u saopštenju.