Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dačić smatra da je ponašanje Hrvatske prevazišlo granice normalnog

Ivica Dačić/ Foto: novosti.rs

Dačić smatra da je ponašanje Hrvatske prevazišlo granice normalnog

Dačić napominje da se sa Srbijom ne može tako ponašati.

Srbija
Izvor: NB

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da je ponašanje odlazeće Hrvatske vlade prevazišlo‎ sve granice normalnog.

„Retorika, rečnik i neskrivena mržnja koja zrači iz svake njihove izjave i nastupa, više nije samo potreba predizborne kampanje u Hrvatskoj, već izraz patološke opterećenosti Srbijom i antisrpske histerije u Hrvatskoj, čiji je predvodnik Hrvatska vlada."

Dačić napominje da se sa Srbijom ne može tako ponašati.

"Mi to ne dozvoljava nikome, ni najmoćnijim zemljama, a kamoli Hrvatskoj koja ne može da obrani ni deset ćiriličnih tabli, u kojoj se ustaški fašistički pozdrav i dalje prolama na javnim manifestacijama. Pa što se u Briselu ne hvale time, nego tamo ćute kao zaliveni i trpe kritike od vodećih ljudi EU i SAD, što pokušavaju da sapliću Srbiju? Ima li Hrvatska vlada nečim drugim da se bavi osim sto raspaljujete mržnju prema Srbiji i Srbima? To što se premijer Vučić sastao sa predsednicom Hrvatske i što ne dozvoljavamo sebi da se ponašamo kao Hrvatska vlada, znak je naše snage a ne slabosti. Lako je širiti mržnju, teško je miriti ljude", istakao je prvi potpredsednik vlade u saopštenju za javnost.

Dačić je u saopštenju naveo i da u deset zemalja Evropske unije postoji univerzalna jurisdikcija o ratnim zločinima, a istakao je primer Nemačke, komentarišući politiku blokiranja evrointegracija Srbije.

"Kako im nije smetalo kada se za zločine u bivšoj SFRJ sudilo u Danskoj, Holandiji, Švajcarskoj ili Nemačkoj? Ili kako im nije smetalo kada je suđeno po tom zakonu za zločin na Ovčari, u Lovasu, Zvorniku?", rekao je Dačić.

"Ovakvim ponašanjem Hrvatska ne postaje problem Srbiji, Hrvatska postaje problem Evropi. Krajnje je vreme da se Hrvatska vlada urazumi, da prekine ovo prljavo kazalište za domaću javnost koja nanosi štetu celom regionu. Bez obzira na sve, proces pomirenja i dobrosusedskih odnosa na osnovu zajedničkih interesa jeste jedini mogući put za budućnost naših naroda i država“, zaključio je ministar spoljnih poslova.