Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DAČIĆ U UN: Kosovo je Srbija, poštujte međunarodno pravo!

Ivica Dačić u UN-u/ Foto: UN video printscreen

DAČIĆ U UN: Kosovo je Srbija, poštujte međunarodno pravo!

Dačić je dodao i da je međunarodno pravo univerzalno, ali da je u slučaju južne srpske pokrajine prekršeno, upozoravajući da bi se to se moglo desiti bilo kome u svetu.

Srbija
Autor: NB

Šef srpske diplomatije i potpredsednik Vlade Ivica Dačić izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedninjeni nacija da je Kosovo sastavni deo Srbije, po njenom Ustavu i po rezoluciji 1244 SBUN-a.

Dačić je tom prilikom pozvao sve zemlje koje još nisu priznale nezavisnost samoproglašenog Kosova, da to ne čini u budućnosti, uprkos pritiscima pojedinih sila.

"Pozivam sve zemlje koje nisu priznale nezavisnot samoproglašene države Kosovo da ostanu dosledne na planu očuvanja međunarodnog prava u svetu"

On je dodao da bi svaka druga odluka onih zemalja koje još nisu prizanle "kosovsku nezavisnost", negativno uticala na odnose u Evropi i svetu.

"Imajte na umu da je podrška dijalogu Beograda i Prištine veoma bitna i samo na osnovu nje se može graditi dalja saradnja" istakao je Dačić podvukavši da su jedino dogovor i dijalog ključ uspešne saradnje.

Dačić je dodao i da je međunarodno pravo univerzalno, ali da je u slučaju južne srpske pokrajine prekršeno, upozoravajući da bi se to se moglo desiti bilo kome u svetu.

Šef srpske diplomatije je pozvao i one zemlje koje su prizanale "kosovsku nezavisnost" da takvu odluku preispitaju, a sve zbog ranije navedenih razloga.

Njegova oštra suparnica i predstavnica samoproglašenog Kosova Fljora Čitaku istakla je da je Kosovo sada nezavisna i slobodna zemlja zahvalivši se državama članicama UN-a koje su priznale njegovu nezavisnost.

"Pokazali ste nam da bez obzira na vojnu sliu koju je Srbija vršila nad nama, da nismo bili sami. Povratili ste nam veru da bez obzira koliko ste jaki ili slabi, moćni ili nemoćni, ako se borite za pravu stvar, nikada niste sami", istakla je predstavnica Prištine.

Ona je dodala da "kosovska nezavisnost" nije onakva kakvu su njeni tvorci sanjali, te da se prištinske vlasti moraju boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala.

U svom izlaganju, Fljora Čitaku je istakla da idejom o podizanju spomenika Slobodanu Miloševiću, zvanični Beograd vređa žrtve Vukovara i Srebrenice i Kosova.

"Kakvu poruku srbija njima šalje i svom narodu time što će podići spomenik Slobodanu Miloševiću, najvećem ratnom zločincu u istoriji Evrope po završetku Drugog svetskog rata", bila je osečna Čitakuova.

Sednica će trajati do kasnih večernjih sati, a očekuje se da se predstavnici zemalja UN-a izjasne o Izveštaju Generalnog sekretara UN-a o situaciji na KiM-u, te o radu UMNIK-a.